Közelíti a vezetékest az IP-telefónia

Egyre több elemzés jelzi, hogy a vezetékes telekommunikáció ugyan még mindig nélkülözhetetlen a vállalatok életében, használatával mégsem érhető el már igazán nagy költségmegtakarítás. A hagyományos technológia nem nyújt további újdonságokat, ezért a mobiltelefon mellett ma már az IP-telefónia is komoly vetélytársává kezd válni. A szakértői előrejelzések szerint 2009-2010 körül a hagyományos, vezetékes telefonon folytatott szolgáltatás (PSTN) és az IP alapú telefonbeszélgetések aránya megfordul, és a VoIP átveszi a vezető szerepet. Így lesz ez, vagy talán túlzó a várakozás? Mindenesetre érzékelhető, hogy egyre több vállalkozás vág bele az ígéretes VoIP-üzletbe.

A kisebbek is szóhoz juthatnak

A Wallis Csoporthoz tartozó NAVIGATOR Informatika Zrt. is most hozta létre – másfél éves technológiai fejlesztés után – új telekommunikációs üzletágát a NOVATEL Communications-t, amely egy teljesen egyedi fejlesztésű telefon alközponti szoftvermegoldást kínál ügyfelei részére, elsősorban a kis- és közepes méretű vállalatok költségcsökkentési és fejlesztési igényeire gondolva. A hazai KKV-k telekommunikációs rendszereinek fejlesztését ugyanis akadályozza, hogy sok vállalatnál a rendelkezésre álló költségkeret a fenntartásra sem elegendő, nagyobb volumenű projektekben pedig csak a nagyvállalatok gondolkodhatnak. A NOVATEL Communications új megoldása egyszerűen és gyorsan integrálható a már kiépített rendszerekhez, így annak megszűntetésére, illetve a meglévő telefonkészülékek cseréjére nincs szükség. Juhász Lajos, a NAVIGATOR vezetője szerint a kisvállalatoknál a rendelkezésre álló büdzsé a meglévő rendszer fenntartására sem elegendő, nagyobb volumenű projektben pedig csak a nagyvállalati szegmens gondolkodhat, esetükben is csak a szervezetek 6 százaléka.

Olcsóbban is lehet

A NOVATEL Communications saját fejlesztésű alközpontokat használ, ezért az általa kínált megoldással a belföldi telefonbeszélgetések esetén 30 százalékos, nemzetközi hívásoknál pedig 80 százalékos költségcsökkentés is elérhető a hagyományos technológiához képest. A rendszer telepítése egyszerű, gyorsan integrálható a meglévő architektúrához. Kiépítése nem akadályozza a napi munkafolyamatokat, mivel a szolgáltató cég ez idő alatt folyamatos rendelkezésre állást biztosít. Más megoldásoktól eltérően ehhez az alkalmazáshoz nem kell bekapcsolni a számítógépet, a működéshez elegendő a vállalat meglévő internet-kapcsolata. Az új készülékek a korábbiakhoz hasonlóan néznek ki, használatukhoz nincs szükség a munkatársak átképzésére, és a meglévő telefonszámokat sem kell lecserélni.

„Megoldásunk beruházási költsége átlagosan 3 hónapon belül megtérül, és ezt követően tiszta megtakarítást eredményez a szolgáltatás használata, miközben egy magasabb szintű telefonkörnyezet került kialakításra” – állítja Róka Tamás, a NAVIGATOR Informatika Zrt. távközlési üzletág igazgatója.

A most induló szolgáltatáshoz hozzátartozik, hogy a NAVIGATOR ügyfélszolgálati központja – Service Desk rendszer segítségével – a nap 24 órájában fogadja a bejelentéseket telefonon, illetve e-mailen. A Call Center napi 12 órában áll az ügyfelek rendelkezésére, emellett pedig 24 órás ügyeletet tart. A központ minden egyes bejelentést külön kezel, és részletesen dokumentálja azokat. Ennek köszönhetően a feladatok várakozási ideje minimalizálódik, a probléma elhárításának folyamata pedig érzékelhetően gyorsabb és hatékonyabb lesz. Az egyes bejelentések állapotát a cég munkatársai és az ügyfelek is folyamatosan nyomon követhetik a webes felületű monitoring rendszerben.

Azóta történt

Előzmények