Lányok napja 2014 - meghosszabbított jelentkezési határidővel

Idén már harmadszorra rendezik meg hazánkban is a Lányok Napja című rendezvényt. Ennek keretében arra próbálják rávenni a középiskolásokat, hogy bátran válasszanak olyan szakmát, melyek a sztereotípiák szerint kifejezetten fiúknak szólnak.

Egyre több, elsősorban az úgynevezett STEM-területekhez (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) kapcsolódó magyarországi vállalkozás, egyetem és kutatóintézet ismeri fel, hogy érdemes engedni a lányok hódításának - olvasható a Nők a Tudományban Egyesület (NTE) tájékoztatójában.

Annak ellenére, hogy az IT szektor rugalmas munkavállalást tesz lehetővé, az IT területeken dolgozó női alkalmazottak aránya 10 százalék alatt van az NTE információi szerint. Ez azért is érdekes, mert a felsőoktatásban magasnak számít a nők aránya az EU27 átlagához viszonyítva, viszont a fenti ágazatokat csak kevesen választják a gyengébbik nem képviselői.

Tavaly 1 800 lány vett részt az akcióban, a szervezők idén ennek a számnak a duplájára számítanak. Eredetileg április 17-ig lehetett volna jelentkezni, de az utolsó pillanatban érkező, nagy számú érdeklődő miatt úgy döntöttek, a jelentkezési határidőt 2014. április 20-án éjfélig hosszabbítják meg, azaz még vasárnap is regisztrálhatnak az érdeklődők a lanyoknapja.hu oldalon.

Az egynapos program során országszerte Győrtől Debrecenig, Váctól Szegedig Magyarország 15 városában megnyílnak a kapuk a vállalatoknál, kutatóhelyeken és egyetemeken, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok személyes tapasztalatokat szerezve nyerjenek bepillantást a résztvevő intézmények munkájába.

„A Lányok Napjának az a célja, hogy minden magyar lány számára pályaválasztáskor ne csupán elvi egyenlőség létezzék, hanem a ténylegesen szabad döntés. Nagy örömmel látjuk, hogy milyen sokan támogatják a programot, ami azért is jelentős, mert itt egy hosszútávú, csak évtizedek alatt megtérülő munkáról van szó.” – mondta el dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke.

Idén a Magyar Telekom Nyrt.; a Morgan Stanley; a National Instruments Hungary Kft.; az Xapt Hungary Kft. támogatja a Lányok Napját, együttműködő partner a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ).

Azóta történt

  • Egy roppant érdekes IVSZ-közgyűlés

    Az biztos, hogy erős szakmai és érdekvédelmi szövetséggé nőtte ki magát az utóbbi években a szakmai szervezet – ám bizonyos tendenciák sokaknak nem tetszenek.

  • Az infokommunikációs szektor a magyar gazdaság motorja

    Az ágazatnak a bruttó hazai terméken belüli részaránya 11-12 százalékos, és a következő években további növekedésére lehet számítani – mondta Rogán Antal, az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke egy szakmai konferencián csütörtökön.

  • Tízezer magyar informatikus hiányzik

    Az informatikai vállalkozások legfontosabb hazai szervezete fogja koordinálni az uniós program végrehajtását Magyarországon.