Lassul a Mac OS X Lion térhódítása

2011. július 30-án, azaz lassan négy hónapja debütált a Mac számítógépeken futó OS X rendszer legújabb verziója, a 10.7-es kóddal operáló Lion. A tucatnyi hasznos és még több kevésbé látható újítást hozó rendszert a Mac gépek tulajdonosai kezdetben csak az online alkalmazásboltból tudták megvásárolni 23,99 eurós (7500 forintos) áron. Akkor úgy látszott, hogy ez egyáltalán nincs hatással a rendszer népszerűségére, a megjelenés napján egymillió felhasználó telepítette az olcsónak mondható rendszert, míg októberre már hatmillió vásárlásról lehetett tudni.

Ezzel a számmal akkor a rendszer részesedése 14 százalékos volt a többi OS X mellett. Úgy tűnik azonban, hogy aki a Lionre akart váltani, az már megtette: a Chitika kimutatása szerint az elmúlt időszakban ugyanis mindössze 2 százalékkal nőtt a Lion részesedése, azaz a maga 16 százalékával messze elmarad a korábbi verzió (Snow Leopard) 56 százaléka mögött. Jelenleg még a 2007 októberében megjelent Leopard is erősebb az Oroszlánnál (22 százaléka van), míg a Tiger a maga 5 százalékával jelentéktelen szereplőnek mondható. A számok azt mutatják, hogy még mindig sokan használnak olyan Mac számítógépet, mely régebbi hardverre épül, és nem lehet rá frissebb rendszert telepíteni.

A Lionnel egyébként több probléma is van. Sok felhasználót érint az, hogy az érintőpad gesztusait úgy variálta meg az Apple, hogy azokat nem lehet a régi módon használni; a MacBook Pro tulajdonosok egy része gyengébb üzemidőről, mások ingadozó wifiteljesítményről panaszkodnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények