Nyelvet oktat és webet fordít a Duolingo

Egy kifejezetten kellemes ötlettel állt elő a CAPTCHA megalkotója, Luis von Ahn és az ironikus felhangú vezetéknévvel rendelkező Severin Hacker. Elméjük szülöttje, a Duolingo egy olyan rendszer, amivel az alapoktól kezdve egészen a profi szintig sajátíthatunk el egy számunkra kedves nyelvet, ráadásul közben még az internet teljes tartalmának lefordításában is segédkezünk. A szolgáltatás egy igazi win-win szituációt eredményez: míg mi okosabbak leszünk, addig a fejlesztők fordítógépének tudása is gyarapszik a felhasználók visszajelzéseivel.

A megoldás ereje annak a lehetőségeiben rejlik, hogy a vállat szerint „ha legalább egymillió ember tanulna a Duolingóval, az angol nyelvű Wikipedia megközelítőleg négymillió oldala alig nyolcvan óra alatt lefordítható lenne" – ergo, ha elegen használják, a cégé lehet a világ legnagyobb, fordításokkal foglalkozó csoportja. A rendszer egyelőre angol (csak spanyol ajkúaknak), német, spanyol és francia nyelveken oktat, ám ezek a lehetőségek a közeljövőben még kibővülnek portugállal, olasszal és kínaival is. Első lépésként természetesen regisztrálnunk kell (e-mail-, Facebook- vagy Twitter-fiókkal), utána megadhatjuk, hogy milyen nyelvet szeretnénk a magunkévá tenni. Ezek után megkezdődik a tanulás – aggodalomra nincs ok, a rendszer az „így hívnak, itt lakom” szintű, alapvető mondatokat rágja első sorban a szánkba, a szó legszorosabb értelmében véve, ugyanis nem csak az írásban, hanem a kiejtésben is segít nekünk.

A nagy kalandok akkor kezdődnek igazán, ha legalább már a második szintet elértük a tanulásban: ekkor jön ugyanis a mély víz, ahol a házi feladat az elején csak pár mondatból, végül pedig már egész bekezdésekből áll. A lefordított anyagot nem csak a rendszer osztályozza, hanem a többi felhasználó is, akik szavazás útján eldönthetik, hogy melyik interpretáció kerüljön hivatalos feldolgozásra. A még béta fázisban leledző szolgáltatás ingyenes és az is marad; a járulékos költségek, amivel számolnunk kell, az némi tanulásra szánt idő.

Előzmények