Újra az USA a legerősebb szuperszámítógép-hatalom

Az USA visszavette Japántól az első helyet a szuperszámítógépek top 500-as listáján.

Nem újdonság, hogy az USA számos erős rendszerrel van jelen a szuperszámítógépek top 500-as listáján, azonban nem mindig Amerika a listavezető.

A tavalyi bajnok például Japán ARM A64X Fugaku rendszere volt – ettől pedig átvette most a vezetést az AMD EPYC CPU-kra építő Frontier, amit az ORNL rakott össze. A Frontier egyébként még integrációs és tesztelési fázisban tart, végül majd az amerikai légierő és energiaügyi minisztérium használja.

A Frontier a HPE Cray EX platformjára építkezik, és ez az első igazi exascale rendszer, átmenetileg 1,1 exaflops teljesítmény elérésére is alkalmas (a Linmark benchmarkban). A Fukagu 442 petaflopsra képes, de két évig ezzel is listavezető volt.

A Frontier ráadásul a leghatékonyabb is lett, így a Green500-as listán is átvette a vezetést a japán MN-3-tól.

A top 10-ben ott van egyébként a finn EuroHPC (151,9 petaflops), az IBM Summit rendszere (148,8 petaflops) és a Sierra is (94,6 petaflops). Kínának a jelentések szerint egyébként már két exascale szintű szuperszámítógépe is van, de a jelenlegi félvezetőipari helyzet miatt nem hozzák nyilvánosságra a fejlesztéseket.

Azóta történt

Előzmények