Letölthető a leggyorsabb böngésző, az Opera 10.50 bétája

Az Opera Software tegnap kiadta böngészője 10.50-es verziójának első bétáját. Ebben mutatja meg erejét az egy évvel ezelőtt bejelentett Carakan JavaScript-motor, mely először a decemberben kiadott pre-alfában mutatkozott be, akkor még nem túl meggyőző teljesítménnyel. A norvég vállalat szerint azonban mostanra a fejlesztés beérett: ma ez a leggyorsabb JavaScript-engine a világon, gyorsabb az e versenyben régóta élen álló Chrome-nál is. A korábbi Opera-kiadáshoz képest a gyorsulás nyolcszoros – állítják.

Forrás: Magyar Opera blog
Tényleg gyors (Grafikon: Magyar Opera blog)

A bétának ez a legfontosabb újdonsága, látványos új funkciókkal az alfa óta nem bővült a böngésző repertoárlistája. Ahogy a korábbi tesztverzió, ez is jobban integrálódik az operációs rendszerek (Vista, Windows 7 és Mac OS X) grafikus felületébe, az új Windowson támogatja a Jumplist és Aero Peek (a megnyitott tabok előnézeti képe) szolgáltatásokat; okosabb, az előzményeket, könyvjelzőket egyértelműbben elkülönítő címsávval rendelkezik; szembetűnőbb módon jeleníti meg a weboldalakon végzett keresések találatait; és támogatja az ún. pornó módot, azaz a privát böngészést. E kiadásban tovább csiszolták az Opera Turbót is, amely a grafikai elemek szerveroldali tömörítésével gyorsítja a böngészés sebességét. (A 10.50 újdonságait a pre-alfáról szóló előzetesünkben mutattuk be részletesen.)

Az Opera 10.50 bétája egyelőre kizárólag Windowsra tölthető le, de a gyártó ígérete szerint a Mac OS X-re és Linuxra szánt verziók kiadására sem kell már sokat várni.

Azóta történt

Előzmények