Felkerül a netre a legrégebbi Újszövetség

A héten lesznek először láthatóak annak a projektnek az első eredményei, amely az egyik legrégebbi bibliai kézirat, a Codex Sinaiticus internetes közzétételét célozza. Amint a Reuters beszámolójából kiderül, elsőként Márk evangéliumának és néhány ószövetségi könyvnek a nagy felbontású fotója kerül fel az e célra létrehozott honlapra (melyen egyelőre csak egy beharangozó olvasható), de úgy tervezik, hogy egy éven belül a teljes fennmaradt kódex elérhető lesz.

Ulrich Johannes Schneider, a kézirat egy részét őrző Lipcsei Egyetemi Könyvtár igazgatója azt mondja, hogy hasonló fontosságú forrás még nem került az internetre, és mostantól bárki tanulmányozhatja a kereszténység egyik alapvető művét. „Ezzel gazdagítjuk a virtuális világot, kicsit másként, mint a YouTube” – mondta a hírügynökségnek. Azokat az érdeklődőket, akik nem boldogulnak a görög szöveggel vagy az unciális görög írással, angol és német fordítás segíti az eligazodásban.

A Codex Sinaiticus (Sínai-félszigeti kódex) közel 1700 évvel ezelőtt, 350 körül íródott, fennmaradt darabjai az Ószövetség egy részét és a teljes Újszövetséget tartalmazzák. A pergamenre írt, görög nyelvű kézirat a valamivel korábban keletkezett Codex Vaticanusszal együtt a Újszövetség egyik legrégebbi és legteljesebb példánya. Darabjait a Sínai-hegy lábánál található Szent Katalin kolostorból hozta el a 19. század derekán Európába egy német bibliakutató, Constantin von Tischendorf.

A kézirat részeit ma négy gyűjteményben őrzik: a londoni British Libraryben, a Lipcsei Egyetemi Könyvtárban, a Szent Katalin kolostorban és Szentpéterváron, az Orosz Nemzeti Könyvtárban. A közzététel ezeknek az intézményeknek a közös projektje. „Szerintem fantasztikus dolog, hogy a modern technikának köszönhetően a legrégebbi kulturális emlékeket is bárki számára elérhetővé tehetjük, még azokat is, amelyeket egykor oly becsben tartottak, hogy akárki nem láthatta őket” – lelkendezett Schneider.

Előzmények