Lekapcsolták Zimbabwét

Megbénult az internet Zimbabwéban, miután a dél-afrikai ország nemzetközi irányú hozzáférését biztosító műholdas kommunikációs szolgáltató a felgyülemlett díjtartozások miatt lekapcsolta a legnagyobb sávszélességű nemzetközi linket. Az esetről beszámoló hírügynökségi tudósításokból kiderül: az Intelsattal szerződésben álló állami távközlési vállalat, a TelOne augusztusra 700 000 dolláros tartozást halmozott fel, melynek kiegyenlítéséhez később a központi jegybank segítségét kérte, ám eddig hiába. A központ most egy korlátozott sávszélességű linken, a Dél-afrikai Köztársaságon keresztül tud kapcsolódni a nemzetközi hálózathoz, ez azonban édeskevés.

A helyi internetszolgáltatók szervezetének közleménye szerint az internetforgalom 90 százalékkal esett vissza az Intelsat-link lekapcsolása óta, a hozzáférés drámaian lelassult, egyes weboldalak egyáltalán nem érhetők el, és az e-mail forgalom is akadozik. „Mivel minden törvényes ISP nemzetközi irányú kapcsolata a TelOne-on keresztül folyik, ez katasztrófa... amely gyakorlatilag az internet összeomlásához vezet Zimbabwéban” – vázolta a helyzet súlyosságát előfizetőinek szóló körlevelében a legnagyobb helyi szolgáltató, az Mweb.

A dél-afrikai ország az 1980-as függetlenné válás óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küszködik: az infláció a világon messze a legmagasabb, 1200 százalék, a munkanélküliség 70 százalék fölött van, és folyamatos a valuta-, élelmiszer- és üzemanyaghiány.

Azóta történt

Előzmények