Leleplezte zenelejátszóját a Microsoft

A Microsoft tegnap hivatalosan is bemutatta a sajtó által csak iPod-gyilkosként emlegetett hordozható médialejátszóját, a Zune-t. A formális leleplezésen azonban nagy meglepetés nem érte a közönséget: a vállalat csupán azokat az információkat ismételte meg egyben, melyeket részletekben már korábban elcsepegtetett. A készülék az Egyesült Államokban még karácsony előtt megjelenik, de sem azt nem árulták el, pontosan mikor, sem azt, mennyibe kerül majd.

A 7,6 centiméter átmérőjű színes kijelzővel, 30 GB-os merevlemezzel, FM-rádióval és wifi-képességgel rendelkező, fehér, fekete és barna színben gyártott Zune egyedi jellemzője, hogy vezeték nélküli kapcsolatba tud lépni más Zune lejátszókkal, amelyekre zenéket, fotókat vagy videókat tud küldeni. Az így megosztott dalokat a fogadó – a felhasznált jogkezelő rendszerrel megvalósított korlát miatt – három napig, de legfeljebb három alkalommal hallgathatja meg. A wifis küldözgetés ezért csak védett WMA fájlokkal működik, de a zenészek saját dalaik esetében még így is letilthatják ezt a lehetőséget. A zeneszámokat a lejátszóval együtt induló Zune Marketplace online boltban lehet majd megvásárolni.

A vezeték nélküli megosztásra helyezi a hangsúlyt a Microsoft is, amely szerint ez a tulajdonság emeli ki a Zune-t az iTunes „zárt” világából. Mert – mint érvelnek – ez a funkció közösségi eszközzé teszi a lejátszót, és így talán importálható a fizikai világba is a social networking és egyéb webkettes oldalak sikere.

A készülék ugyan filmek lejátszására is alkalmas, de videókat a premier idején még nem kínál a Zune Marketplace. Szakértők szerint ez egy rossz pont. „A filmek miatt nagy kijelzővel látták el, aztán nem adnak hozzá filmeket. Ez hiba” – magyarázza Rob Enderle elemző. A többség ugyanakkor általánosságban elégedett a készülékkel, amelynek nem feltétlenül kell forradalminak lennie, ha olyan óriásvállalat áll mögötte, mint a Microsoft. Más kérdés, hogy kezdetben valószínűleg nem annyira az iPod, mint inkább más lejátszók eladásaiba szólhat majd bele – mondják.

Azt a Microsoft is elismeri, hogy – bár dollárszázmilliókat fog a projektre költeni – a sikerre valószínűleg hosszú ideig kell várni.

Azóta történt

Előzmények