A játékos zseni távirányítóval küldött kórházba 12 ártatlan embert


Forrás: Gazeta.pl

A múlt héten egy különös eset kavarta fel a lengyeleket: egy 14 éves fiú feltörte Łódź városában a villamosokat irányító rendszert, s tevékenységével hatalmas felfordulást okozott; négy szerelvényt kisiklatott, melynek következtében 12 ember sérült meg. Az ellene indított eljárás során most felmerült annak a lehetősége, hogy több hasonló balesethez is köze van.

A múlt kedden robbant a botrány, amikor egy villamosvezető rájött, hogy járműve nem engedelmeskedik utasításainak, s ezért összeütközött egy másik kocsival. Épp e furcsaság volt az, ami miatt azonnal a külső beavatkozásra terelődött a gyanú, s a rendőrség ekkor kezdte meg a nyomozást.

A tanárai által „elektronikai zseniként” jellemzett srác a beavatkozáshoz gyakorlatilag nem alkalmazott mást, csak egy megbuherált tévé-távirányítót. A rendőrségi közlemény szerint a meg nem nevezett gyanúsított először felderítette, hogy milyen módon, milyen technológiával szervezik a forgalomirányítást a városi villamosközlekedésben, s hogy milyen típusú infravörös eszközt kell készítenie a módosításokhoz. A fiú a kihallgatások során bevallotta, hogy a felkészülés után parancsokat adott ki a járműveknek a maga készítette eszközökkel, amelyeket meg is találtak a lakásán.

baleset
Forrás: Gazeta.pl

Mirosław Micor, rendőrségi szóvivő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elkövető egy tévé távirányítójából egy olyan eszközt készített, mellyel mind a villamosokat, mind a pályák váltóit irányítani tudta, s megtalálták azt az iskolai füzetet is, ahol a járművek útvonalainak kritikus pontjait s az ott adandó, illetve kapott jeleket is elkönyvelte. Micor szerint az eddigi kihallgatások azt bizonyítják, hogy a fiú úgy tekintett tevékenységére, mintha egy hatalmas terepasztalon játszadozna, s fel sem fogta, hogy egy esetleges balesetben a valódi világban valódi emberek sérülhetnek meg – az csak a szerencsének köszönhető, hogy a „játék” nem került senkinek az életébe.

Azóta történt

  • Hackerfegyver a crackerek ellen

    A Goolag Scannert elindító vállalkozás jó szándéka vitathatatlan, az azonban kérdés, hogy mennyire használható a szolgáltatás, s vissza lehet-e élni vele.

  • Meghackelem a szíved!

    Az amerikai kutatócsoport egy dinamikusan fejlődő technológia jövőbeni biztonsági kockázataira igyekszik felhívni a figyelmet.

Előzmények