Letölthető az IE 9 új kiadása

A Microsoft tegnap kiadta az Internet Explorer 9 negyedik ún. platformelőzetesét. Az új tesztverzió megjelenéséről beszámoló blog jelzi: a készülő böngészőből több platform preview nem jelenik meg, a következő stáció a béta lesz. A béta várhatóan szeptemberben érkezik majd, legalábbis ezt nyilatkozta nemrég a szoftvercég egyik felső vezetője.

A most kiadott Platform Preview 4 sokat fejlődött a korábbi tesztverzió óta. A fontosabb újdonságok, hogy ebben kipróbálható a hardveresen gyorsított HTML 5. Az IE 9 nemcsak a videók lejátszásakor, de az SVG, canvas, audió, sőt szöveg megjelenítésekor is támaszkodik a grafikus processzorokra, ami a Microsoft szerint átfogóbb teljesítményjavulást hoz, mint a rivális böngészők részleges hardveres gyorsítása.

A továbbfejlesztett Chakra JavaScript-motort teljesen integrálták a böngészőbe, melynek teljesítménye e téren gyakorlatilag felzárkózott a leggyorsabb riválisokéhoz. A SunSpider tesztben az előzetes megelőzi a Safari 5.0-t és megközelíti a Chrome 5-öt is. Tovább javítottak az Acid3-pontszámon is: a szoftver már 100-ból 95 ponttal veszi az akadályt, ami komoly fejlődés a mindössze 20 pontra képes IE 8-hoz vagy az első preview 55 pontjához képest.

A böngésző előzeteseit eddig több mint 2,5 millió alkalommal töltötték le, a letöltési oldal tesztjeit (melyek közé most is került fel új) pedig 20 milliónál is többen látogatták meg. A Microsoft szerint ez egyértelműen mutatja, hogy nagy az érdeklődés az új Explorer iránt. A program fejlesztését iránytó Microsoft-vezető, Dean Hachamovitch a fejlesztőknek most azt javasolja: készítsék fel a weboldalaikat a béta érkezésére, a böngészők közötti különbségeket pedig a jövőben ne a browserek, hanem a támogatott szolgáltatások detektálásával kezeljék.

Amint az ismert, e Platform Preview-k nem teljes értékű tesztkiadások, csupán az új megjelenítő motor, a Trident képességeinek tesztelését és bemutatását szolgálják. E változatokat – nelyek problémamentesen feltelepíthetők a korábbi IE-verziók mellé – ezért csak minimalista grafikus felülettel, számos megszokott funkció (például címsor és navigációs gombok) nélkül lehet használni.

Azóta történt

Előzmények