Nagyhalat fogtak el a spanyol rendőrök

Hivatalos tájékoztatás még nincs, de a letartóztatott orosz programozó valószínűleg az egyik legkeresettebb kiberbűnöző.

A spanyol hatóságok Barcelonában letartóztatták Pjotr Levasov orosz programozót – írta meg vasárnap a Reuters hírügynökség, akik a madridi orosz nagykövetség szóvivőjére hivatkoztak forrásként. A letartóztatás oka nem világos, ugyanis a szóvivő részleteket nem kívánt közölni, a helyi hatóságok pedig tegnap nem adtak ki hivatalos közleményt az eseményről. Nem sokkal később az AFP hírügynökségnek a spanyol rendőrség egyik szóvivője elmondta, hogy Levasovot valóban letartóztatták április 7-én a barcelonai repülőtéren, majd Madridba szállították. A szóvivő ezenkívül csak annyit közölt, hogy a rendőrség technológiai bűncselekményekkel foglalkozó nyomozói nemzetközi körözés alapján fogták el a férfit.

Az orosz állami média zászlóshajója, az RT arról számolt be, hogy Levasovot egy, az Egyesült Államok által kiadott nemzetközi körözés alapján tartóztatták le, mivel azzal vádolják, hogy köze volt a tavalyi amerikai választási kampány során tapasztalt állítólagos orosz állami hackertámadásokhoz. Ezt azonban az USA hatóságai nem erősítették meg, egy az igazságügyi minisztériumban dolgozó hivatalnok azt közölte név nélkül, hogy Levasovot nem nemzetbiztonsági, hanem bűnügy miatt keresték.

A neves biztonsági szakértő, a kiberbűnözők azonosítását szinte mániákusan űző Brian Krebs saját blogjában azt írta, hogy ő pontosan tudja, hogy kiről van szó: saját kutakodásai alapján már többször megírta, hogy Levasov valójában a „Severa”, „Peter Severa”, illetve „Peter of the North” álneveken ismert orosz kiberbűnöző, aki gyakorlatilag az összes típusú számítógépes bűncselekményben érintett – a Spamhaus a tízes listáján a 7. legnagyobb kárt okozó spammernek tartja, aki vírusok, zsarolóprogramok és kártékony kódok megírásában, botnetek felépítésében és üzemeltetésében, valamint az internetes feketekereskedelemben is érintett.

Azóta történt

Előzmények