Linuxok harca

Sok módja van a piaci terjeszkedésnek, az egyik a versenytársak ügyfeleinek elcsábítása. A Novell ezt a módszert próbálja most ki a gyakorlatban: ha a jelenlegi Red Hat Enterprise és CentOS Linux (ez utóbbi egy ingyenes RHEL-klón) ügyfelek SUSE Linux Enterprise Serverre váltanak, a szoftvercég a migráció idején, de legfeljebb két évig teljes támogatást nyújt a rivális rendszerekhez.

A javításokat és frissítéseket is a Novell szállítja majd, és garantálja a bináris kompatibilitást is. Ezzel túl nehéz dolga nem lesz a cégnek, hiszen mindkét disztribúció RPM csomagkezelőt használ, és 70 százalékban megegyezik. A Novell szerint e lépésük válasz a megrendelők igényeire, akik szívesen használnának SUSE Linux Enterprise-ot.

A migráláshoz a szoftvercég eszközöket, tanfolyamokat és technikai segítséget is ad annak érdekében, hogy az áttérés sikeres és gördülékeny legyen. A többi disztribúcióra viszont nem vonatkozik az akció, mivel a Novell szerint ezek nincsenek jelen az adatközpontokban.

A Red Hat szóvivője egyelőre nem kommentálta a rivális lépését.

Azóta történt

  • A Fedora a legnépszerűbb Linux

    Számháborúznak a közösségi disztribúciók. Avagy hogyan mérhető egy rendszer felhasználói bázisának nagysága?

  • Megjelent a Fedora 10

    Számos újdonságot találhatunk a Red Hat rendszerében: a virtualizációt, a hálózatkezelést, a rendszerindítást és a biztonságot javították.

  • Egy linuxos is lehet ostoba

    A Linux-gyűlölő tanárnő esete valószínűleg internetes kacsa, hoax, s a hír felelőtlen kitalálója nem csak önmagát, a közösséget is lejáratja.

  • A Linux olyan, mint a rák – vagy mégse?

    A Red Hat 15 éves fennállását Magyarországon is megünnepli.

Előzmények