Megjelent az Ubuntu 8.04

A Canonical bejelentette, hogy április 24-én megjelent az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, az Ubuntu 8.04-es kiadása. Ez egy úgynevezett LTS (Long Time Supported), vagyis hosszú ideig támogatott változat (asztali számítógépeken 3 évig, kiszolgálókon 5 évig jár hozzá support), ezért vállalati, sok számítógépes környezetbe is ajánlják – nem véletlen, hogy ezúttal különösen nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztés során a stabilitásra és a megbízhatóságra.

A kiadás emellett is több újdonságot tartalmaz, többek között ez az első olyan Linux-disztribúció, amely alapértelmezetten szállítja a Firefox 3 (beta 5) böngészőt. De sok beépített alkalmazás is megújult: az alapértelmezett CD-író programot a több szolgáltatással bíró Brasero, a régi torrentklienst pedig a nagyobb tudású Transmission váltotta. A továbbfejlesztett fotókezelő, az F-Spot, a fejlettebb fényképezőgép- és telefonfelismeréssel egyszerűbbé teszi a képek feltöltését, címkézését, kezelését, megjelenítését, törlését, nyomtatását vagy megosztását barátokkal, családtagokkal; az irodai alkalmazáscsomag, az OpenOffice.org pedig már a Microsoft Office 2007-es kiadása alatt készült dokumentumokat is megnyitja. A beépített óra és naptár is megújult, és jelentős fejlődésen ment keresztül: már egyetlen kattintással nyomon követhő egyszerre több időzónában az aktuális idő és időjárás.

A felszín alatt is történtek változások – írja a Magyar Ubuntu Közösség közleménye. Az új kernel még több hardvert támogat, az új grafikus alrendszerben (Xorg 7.3) pedig egyszerűbb és kényelmesebb a videokártyák és monitorok beállítása. Az új, GVFS virtuális fájlrendszer bevezetésével jelentősen felgyorsultak a grafikus felületen végzett fájlműveletek, és ez a későbbi fejlesztésekhez is jó alapot jelenthet majd. Megújult a hangokat kezelő alrendszer is (PulseAudio).

Egyszerűbbé vált az Ubuntu Windows mellé történő telepítése is. A Wubi segítségével ugyanúgy telepíthető az Ubuntu, mint bármilyen más windowsos alkalmazás, nincs szükség külön partícióra vagy betöltőre sem, mert az Ubuntu ilyenkor egy külön fájlban kap helyet – így a kezdőknek sem kell amiatt aggódniuk, hogy elrontanak valamit a particionálásnál, és elvesznek az adataik. A rendszer eltávolítása is ugyanolyan egyszerű a Windowsban, mint egy átlagos alkalmazás esetén.

Az új verzió ingyenesen letölthető lesz az Ubuntu.hu letöltési szekciójából vagy az Ubuntu hivatalos weboldaláról. Akinek segítségre van szüksége, az Ubuntu.hu weboldalon magyar nyelvű dokumentációt és fórumot talál. A disztribúció hazai támogatói a megjelenés előtti hetekben sokat dolgoztak azon, hogy az oldalon található dokumentációt aktualizálják. „A munka meghozta gyümölcsét, és így elmondhatjuk, hogy már a megjelenés napján az összes útmutató és leírás elérhető az Ubuntu legújabb kiadásához igazítva” – áll a Magyar Ubuntu Közösség közleményében.

Azóta történt

Előzmények