Magyar sikerek a snooker-vb-n

A vasárnap kezdődött snookervilágbajnokság első három napja alatt közel százezer internetező regisztrált a www.flyordie.com weboldalon, hogy a Solware Kft. által fejlesztett Snooker játékot játssza – közölte az internetes játékok fejlesztésével foglalkozó magyar cég, mely néhány héttel ezelőtt, a CeBIT-en nyerte el az Európai Kiválóság a Multimédiában díj arany fokozatát. Az újdonsült játékosok jelentős része az Eurosport portáljáról érkezett, ahol a Java-alapú játék közvetlen linkje elérhető. A sportcsatorna és a Solware együttműködése már több évre tekint vissza, a Eurosport részben a Snooker közvetítések népszerűsítése érdekében lépett kapcsolatba a magyar játékfejlesztővel.

A Solware Kft. 2000-ben kezdett bele Java-alapú online játékok fejlesztésébe. A cég első játéka a 3D Billiards volt, amely – világ egyetlen háromdimenziós online biliárdjaként – akkoriban igazi különlegességnek számított. A Solware bevételének döntő része ma már abból a 100 millió bannerből származik, melyet a cég havonta megjelenít a játékok weboldalain. Noha magyar vállalatról van szó, és a 43 nyelvű – köztük zulu, üzbég és vietnami nyelvet is beszélő – játékoldalak mindegyike magyarul is elérhető, az eddig regisztrált 4 millió felhasználó szinte mindegyike külföldi.

„Játékosaink egynegyede az Egyesült Államokból, egynegyede Angliából, egynegyede Brazíliából és végül egynegyede a világ többi részéből látogat el hozzánk, a magyar játékosok aránya egyelőre nagyon csekély” – mondja Hontvári József, a cég ügyvezetője. Szerinte elsősorban annak köszönhető a nemzetközi ismertség, hogy a Solware-nek már nagyon korán, 2001-ben sikerült megállapodást kötnie az internetes multimédia egyik legismertebb cégével, a Reallel, majd később a Eurosporttal, az RTL-lel, a Sunnal és a brazil BananaGamesszel. A cég azonban igyekszik a magyar közönséget is megfogni, és tervei között szerepel, hogy a külföldi portálok után magyar oldalakkal is megállapodjon játékai elhelyezéséről.

A Boulder Dash mellett a Solware megvásárolta az Index.hu által népszerűvé tett Larkinor kalandjáték angol nyelvű verziójának külföldi terjesztési jogát is. Így várható, hogy a magyar internetezők után hamarosan a brazilok, az amerikaiak és az angolok fognak Böhömpatkányokra vadászni.

Azóta történt

Előzmények