Már az interneten is elérhetők a Smithsonian kincsei

 

A Smithsonian Intézet 18 múzeumában, kilenc kutatóközpontjában és a Nemzeti Állatkert gyűjteményében összesen 13 millió fényképet őriznek, az intézmények előcsarnokai és laboratóriumai pedig körülbelül 700 fotógyűjteményt mutatnak be, illetve tárolnak. A fotózás korai történetének dokumentumai, a 19. század közepén készült képek, a Vadnyugat hőskorának fotói, a nagy háborúk eseményeiről tudósító képek, távoli galaxisok fotói – a gyűjteményben minden megtalálható. Az intézet vezetőinek már régi célja, hogy ezt a hatalmas kincset elérhetővé tegyék a kutatók és a nagyközönség számára, ám ezt megoldani nem kis feladat, mert ebben a bámulatos anyagban már tájékozódni is nehéz, emellett rengeteg kép hever a raktárak mélyén rendszerezetlenül.

A legcélszerűbbnek az látszott, hogy a képeket digitalizálják, hiszen ma ez a legcélravezetőbb módszere a közzétételnek, s emellett a munkálatok a rendszerezést is elősegítik. Az eddig elkészült anyag bemutatására létrehoztak egy weboldalt, ahol jelenleg 100 különböző fotós 1800 képét lehet megtekinteni.

„A Smithsonian a fényképezéssel egy időben született meg. S később, mivel intézményünk mindig is nagyon modern szellemű hely volt, természetes, hogy munkatársai kiemelten figyeltek a legújabb technológiákra. A Smithsonian a világ minden tájáról, mindenféle témában gyűjtött képeket, majd ezeket útnak eresztette, hogy mások is megismerhessék őket” – mondja Merry Foresta a digitalizálási projekt vezetője. A rendszerezés és digitalizálás legnagyobb kérdése, hogy miképpen válasszák ki az igazán érdekes képeket, hiszen a gyűjteményben minden megtalálható, a régészettől az űrutazásig, a tengerkutatástól a híres személyiségek arcképeiig. „A jelenleg látható kevesebb mint 2000 kép igencsak csekélynek tűnik a 13 millióhoz képest. Most megpróbáltunk egy reprezentatív keresztmetszetet készíteni. Célunk az volt, hogy ezzel teszteljük a módszerünket, hiszen folytatni akarjuk a munkát” – magyarázta Foresta a jelenlegi digitális gyűjtemény létrejöttének motivációját.


Forrás: www.spi.si.edu

 

Már harminc évvel ezelőtt is felmerült egy nagy fotógyűjtemény létrehozásának gondolata, de akkoriban még úgy vélték, hogy egy új épületben egy múzeumot állítanak fel. Ám az internet elterjedése miatt elvetették ezt az ötletet, s inkább egy virtuális gyűjtemény megalkotása lett az intézet célja. A projekt terveinek elkészülte után támogatók után néztek, s a Comer Alapítvány által nyújtott 500 000 dollár tette lehetővé a most bemutatkozó weboldal megteremtését.

A lenyűgöző megjelenítésű fotótár jelenlegi formájában tematikusan és időrendi csoportokba rendezve tárolja a képeket. A nyitóoldalról egy interaktív felületre juthatunk, ahol a látogatók a felkínált alcsoportokban tallózva megnézhetik a képeket, s ezzel egyidejűleg létrehozhatják saját fotóalbumjukat. Az interaktív forma mellett természetesen létezik egy egyszerű böngésző is, ahol a különböző kulcsszavak megadásával tallózhatnak a látogatók a gyűjteményben (például a fotósok, a kép neve, elkészültének időpontja, a képet őrző múzeum, a készítés évtizede).

„Ez a weboldal csak a kezdeti lépéseket mutatja. Folytatjuk a munkát” – vázolta a jövőt Merry Foresta.

 

Azóta történt

Előzmények