(Frissítve) Már megint kavar a Microsoft

Pénteken friss bejegyzés jelent meg a hivatalos Microsoft blogon, ami arról tájékoztatott, hogy a korábbi verziók (7, 8, 8.1) mellett azok is ingyen jutnak hozzá a vállalat július 29-én megjelenő operációs rendszeréhez, akik részt vettek az Insider Preview, azaz a tesztelési programban. A bejegyzésben az aktivált és az eredeti (activated and genuine) szavak is szerepeltek, miközben bejelentették, hogy a következő frissítéstől kezdődően Microsoft Account nélkül is kipróbálható lesz a kiadás előtt álló új Windows, az Insider Preview pedig opt-inné válik.

Mindez azt is jelenthette volna, hogy akárki hozzájuthat a Windows 10 legális verziójához és a jövőbeni frissítésekhez, azok is, akik korábban nem rendelkeztek semmilyen Windows verzióval, csak a kiadás előtt töltötték le és próbálták ki a tizest. Péntek óta azonban a bejegyzést módosította a vállalat, most úgy hangzik a módosított rész, hogy aki tesztel, az megkapja a végleges verziót is. A különbség apró, ám nagyon fontos. Azzal ugyanis, hogy az operációs rendszer nem marad aktivált állapotban, mindenképp termékkulcs kell majd ennek az elvégzéséhez. Ez pedig 199 dollártól indul.

Lényegében a rendszer működni fog, legrosszabb esetben kiírja hogy „nem eredeti”, de a Microsoft nem ad egyértelmű iránymutatást ennek kapcsán. Ez nem jó jel, főleg azok a rendszergazdák foghatják most a fejüket, akik vállalati rendszerekben készítették eddig elő a Windows 10 bevezetését. Ők ugyanis – mint erre az Ars Technica rávilágít – egy jövőbeni audit során magyarázkodhatnak majd a szoftver eredetét illetően.


[+]

A Windows 10 bevezetésével és annak legalitásával kapcsolatban korábban is több kérdőjelet hagyott a vállalat, először úgy tűnt, a kalózverziókról is legalizálhatnak majd a felhasználók, majd a kommunikációból azt lehetett leszűrni hogy mindez csak Kínára igaz, végül kiderült, hogy frissíteni ugyan lehet majd, de legális ettől nem lesz az operációs rendszer.

Most tehát úgy tűnik, hogy pénteken nyitottak egy kiskaput, hogy bárki megszerezhesse a legális Windows 10-et, amit aztán vasárnap be is csuktak. Mi történhetett?

Frissítés: Gabriel Aul a Twitteren erősítette meg a winbeta.org kérdésére, hogy azok a béta tesztelők, akik részt vesznek az Insider Programban, a hivatalos megjelenést követően is legális, aktivált Windows 10-et használhatnak majd, egészen addig, míg a programhoz csatlakoztatott Microsoft fiókkal használják a rendszert. Tehát nem kell korábbi verzió az aktivált státuszhoz.

Előzmények