Másolásvédett nyomtatványok a HP-tól

A Hewlett-Packard lézernyomtatói támogatják azt az új eljárást, amelynek segítségével egyértelműen eldönthető egy papír alapú dokumentumról, hogy eredeti vagy másolat. A Safe Paper technológia érdekessége, hogy minden LaserJet nyomtatónál alkalmazható, sem speciális tonert, sem különleges papírt nem igényel, ezért lényegesen olcsóbb más megoldásoknál.

A technológia lényege, hogy nyomtatáskor egy különleges "bélyegző" kerül a papírra. Ez három rétegből áll, de szabad szemmel csak a legfelső látható – egy szürke folt formájában. A lényegi információt, egy logót, képet vagy szöveget tartalmazó második és harmadik réteget az emberi szem – csakúgy, mint egy szkenner vagy fénymásoló – nem érzékeli, ehhez egy hitelkártya méretű dekóder szükséges.

Az ily módon beágyazott információ a nyomtatóban egy erre a célra fenntartott flash memóriában tárolódik el, az alkalmazandó "bélyegzőminta" bizonyos időnkénti megváltoztatása akár előre is programozható. A nyomtatásnál – legalábbis az új generációs HP lézernyomtatók esetében – nem számít, milyen alkalmazás vagy operációs rendszer küldi az adatokat, a printernek azonban egy úgynevezett SafeZone-környezetben kell lennie, amelyet a nyomtató az első használatkor automatikusan felkonfigurál. Ez egy meghatározott számítógépet vagy – hálózati környezetben – egy bizonyos munkacsoportot jelent, így ha a nyomtatót vagy a flash chipet ellopják, a SafeZone hiánya miatt nem lehetséges a korábbi "bélyegzőt" használó nyomtatványok előállítása. A jelzések egyediségéért a gyártó kezeskedik.

Lehetőség nyílik a rétegek eltérő kódolására is, így például az egyik réteg valamennyi dekóder számára olvashatóvá tehető, míg a másik, privát réteg csak egy meghatározott dekóderrel fejthető meg. A módszer értékes dokumentumok, például bónok, belépőjegyek vagy szerződések másolásvédelmére használható.

A megoldást hazánkban a HP magyarországi JetCAPS partnere, a CONTROLLTraining Kft. forgalmazza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt