A Mastercard kivezeti a mágnescsíkot

Mindezt igen lassan teszik meg, hogy a partnercégeknek legyen idejük felkészülni.

A Mastercard nemrég jelentette be, hogy ők akarnak lenni az első olyan kártyacég, mely teljesen megszabadul a bankkártyákon a mágnescsíktól.

Az egyébként már évek óta zajló átállás fokozatos lesz, az első fontos mérföldkőnek 2024 számít, ugyanis a közlemény szerint ekkortól „a legtöbb piacon” már csak olyan kártyákat forgalmaznak, melyek csík nélküliek, vagyis a chip-alapú és értintésmentes fizetést biztosítják.

Európában mostantól már nem adnak ki új, mágnescsíkkal ellátott kártyát, míg az egyik fő piacukon, az Egyesült Államokban 2027-ig még kötelezik őket erre az előírások. A következő lépcső 2029 lesz, ekkortól már nem adnak ki mágnescsíkos kártyát – kivéve Észak-Amerikában a prepaid kártyák. De ezt is be fogják szüntetni, és úgy tervezik, hogy 2033-tól teljesen eltűnik kártyáikról ez a régi megoldás.

A cég azért döntött ilyen hosszú átállási időszak mellett, hogy a partnereknek legyen ideje felkészülni a kártyafeldolgozás átalakítására.

Az IBM által az 1960-as években kifejlesztett mágnescsík nagyszerűen bevált, de eljárt fölötte az idő: a felhasználók döntő többsége a chipes vagy érintésmentes fizetést favorizálja.

A többi kártyacéghez hasonlóan a Mastercard is gőzerővel dolgozik új technológiák bevezetésén: pl. márciusban próbálták ki Dél-Koreában a Samsunggal közösen fejlesztett biometrikus kártyát, mely beépített ujjlenyomat-érzékelővel engedélyezi a bolti tranzakciókat, PIN vagy egyéb engedélyezés nélkül.

Azóta történt

Előzmények