Még küzd a WiMax

Két stratégiai megállapodást is bejelentett ma a WiMax kapcsán az Intel befektetésekkel foglalkozó részlege, az Intel Capital. Egyrészről az egyiptomi Orascom Telecommal lépett együttműködésre, melynek keretében beruházott az Orascom Telecom WiMax Limited nevű közös vállalatba. A másik megállapodást a holland Enertel Holdinggal kötötte, amellyel egy Worldmax nevű közös vállalatba invesztált.

A most aláírt megállapodások tovább erősítik az Intel Capital elkötelezettségét az iránt, hogy alacsony költségvetéssel szélessávú internet-hozzáférést biztosítsanak világszerte a WiMax hálózatokon keresztül. Az Orascom Telecom WiMax Limited az Intel első befektetése a közel-keleti régióban.

Az újonnan létrehozott vállalatok az együttműködésnek köszönhetően jelentős tapasztalatot nyernek majd a hálózatok kialakításában, a marketing és működési tevékenységükben is. Az Orascom Telecom WiMax Limited a Közel-Kelet és Ázsia egyes régióira koncentrálva együttműködésre törekszik az egyes kormányokkal és vállalatokkal, hogy a WiMax telepítéséhez megteremtsék a szükséges hátteret. A Worldmax célja, hogy Hollandiában elterjessze a WiMax szolgáltatást. Ennek támogatásaként az Enertel a 3,5 GHz tartományban egy 80 Mhz-es országos sáv engedélyével járul hozzá a közös vállalkozáshoz.

Az elmúlt időszakban kevés biztató hír látott napvilágot a WiMax háza tájáról. A különböző gyártók e technológiához kifejlesztett eszközeinek együttműködését vizsgáló tesztek túlságosan elhúzódnak, és késnek a boltokból az első WiMax-berendezések is, miközben a konkurens technológiákat már több országban használni kezdték a szolgáltatók. A Forrester Research it-tanácsadó szerint a technológia csupán 2010 körül gyakorol majd érezhető hatást a piacra, ami a technológia nagyberuházóit, köztük az Intelt bizonyára nem töltené el örömmel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények