Megbukott a Google-gyilkos Wikia Search

Érdeklődés hiányában bezár a Wikipedia-feltaláló Jimmy Wales által megálmodott internetes kereső, a Wikia Search. A közösségi közreműködésre építő oldal fejlesztését a Wikia Inc. koordinálta, amely az enciklopédiával szemben profitorientált vállalkozás, és amely most úgy döntött: a jelenlegi gazdasági környezetben nem kívánja tovább pénzelni a projektet.

A kereső kidolgozását eredetileg hosszú távon elképzelő Wales szerint még legalább egy-két évnyi munka kellett volna ahhoz, hogy az oldalt a nagyközönség számára is jól használhatóvá tegyék, „és ezt most nem engedhetjük meg magunknak.” Az elmúlt fél évben a szájtot havonta mindössze 10 ezer egyedi látogató kereste fel, ezért nem volt tovább igazolható a beruházás.

„Más gazdasági klímában a végtelenségig finanszíroztuk volna a Wikia Searchöt. Ez a terület [a szabad szoftverre épülő keresés] számomra különösen fontos, és újra és újra vissza is fogok térni hozzá, befektetőként, adományozóként vagy támogatóként. Most azonban, március 31-ével lezárjuk a Wikia Search projektet, hogy más területekre koncentrálhassunk” – írta blogjában.

A Wikia Search tavaly januárban indult el, deklaráltan igen korai tesztfázisban. Wales elképzelése szerint a közösség fejlesztette volna a keresőmotort, gyűjtötte volna össze a indexelendő oldalakat, minősítette volna a találatokat és egyáltalán dolgozta volna ki a kereső működésének részleteit. Az akkor alfa-verzióként nyilvánossá vált felület csak egy keret, egy váz volt. Ennek a váznak a része volt egy komplett közösségi oldal is, amelyen a regisztrált felhasználók ismerősöket gyűjthettek, fotóalbumokat tölthettek fel és kommunikálhattak egymással.

Azóta történt

Előzmények