Fleep: híd az e-mail és a chatprogramok között

Az a baj a céges levelezésekkel, hogy nehéz őket kordában tartani, ha pedig egy témában megindul a beszélgetés, pillanatok alatt rengeteg üzenet összegyűlik. Az egykori Skype alkalmazottak, akik kitalálták a Fleepet, arra keresték a megoldást, hogyan lehetne egyszerűbbé és átláthatóbbá tenni (főleg) a céges levelezéseket. Egy olyan megoldást találtak ki, ami valahol félúton van a klasszikus e-mail és a különböző azonnali üzenetküldők és chatprogramok között. Az elgondolás remek, jelenlegi állapotában azonban a Fleep még elég sok hibával rendelkezik, nem véletlen a béta jelzés.

A tavaly még csak iOS-ről és webes felületről elérhető Fleep márciusban megérkezett Androidra, Windowsra és Macre is. A Windows Phone verzió „ebben a pillanatban még nincs konkrét tervben, de abszolút rajta tartjuk a szemünket a többi platform felé történő nyitáshoz, a WP pedig lehet a következő kitűzött cél”, válaszolta kérdésünkre Henn Ruukel, a Fleep vezérigazgatója.

A Fleep megoldása arra, hogy olyanokkal is beszélgethessünk a rendszerükön keresztül, akik nem használják az alkalmazást, egészen egyszerű: ha valaki nem regisztrált a Fleepbe, de mi hozzáadjuk az e-mail címét a beszélgetéshez, az adott fél e-mailben kap tájékoztatást minden küldött üzenet után.

Vizuálisan már most is erős, jó ránézni
Vizuálisan már most is erős, egyszerűen jó ránézni [+]

Tényleg nincs még kész

Valószínűleg csak gyermekbetegség és javítani fogják, de a fenti esetben ha az, akit e-mail cím alapján vettünk be a beszélgetésbe nem akarja tovább kapni az üzeneteket, vagy tiltólistára teszi a címet amiről a Fleep üzenetei érkeznek, vagy kénytelen mégis regisztrálni, hogy elhagyhassa a számára érdektelen beszélgetést.

A másik kellemetlenség szintén az e-mailes ”renitensekből” adódik, ha ők válaszolnak egy csoportos üzenetre, amit e-mailben kaptak, nem az egész lista, csak az utolsó üzenet küldője kapja meg a választ, új beszélgetés nyílik a Fleepben (ha még eddig nem volt privát szál a válaszolóval).

Maga a koncepció sem biztos, hogy életképes, a nagyobb cégeknél, vagy ahol komolyabban veszik az adatkezelést, nem fogják kiengedni a csatolmányok vagy akár csak az üzenetváltások kontrollját a kezükből, és odaadni egy harmadik félnek. Ráadásul a Fleep csak addig ingyenes, míg le nem kerül róla a béta címke, de Ruukel kérdésünkre csak annyit válaszolt az árazással kapcsolatban, hogy „ebben a pillanatban még nem gondolunk rá túl sokat” – majd hozzátette, „ha a béta időszak lezárul, lesznek fizetős előfizetések is különböző prémium szolgáltatásokkal, de az alap chat ingyenes marad.”

Egy kicsit más, de még nem az igazi

A Fleep egy kicsit más, mint az eddig megszokott csevegőprogramok, hiszen nem csak a regisztráltakkal tudunk beszélgetni, de cserébe a külsősök nem tudnak leiratkozni beszélgetésekről, csoportüzenetben csak 1-1 embernek tudnak válaszolni, és érdekes módon a fél nap használat alatt többször is sikerült teljesen megbolondítani mind a windowsos, mind az androidos klienst. Legalább a regisztráció nem egy hosszú folyamat, mindössze egy e-mail címre, egy felhasználónévre és jelszóra van szükség, vagy egy Google+ fiókra.

Hiába a Skype Mafia néven is emlegetett ex-skypeos alapító csapat, a Fleep jelenlegi formájában nem forradalmasítja a céges kommunikációt. Henn Ruukel azt is elmondta, a közeljövőben nem tervezik hangalapú csevegés integrálását a programba, egyelőre a jelenlegi rendszert kívánják minél szélesebb körben elterjeszteni, illetve a problémákra megoldást találni.

Azóta történt

Előzmények

  • Vajon hogy turkál a levelekben a Google?

    Minden gmailes tudja, hogy az ingyenességnek ára van: a Google egy automata rendszerrel elemzi a leveleket, majd ez alapján (is) megpróbál célzott reklámokat megjeleníteni. Az úgynevezett Content Onebox működését azonban a vállalat továbbra is igyekszik titokban tartani.

  • Véglegesen összenőtt a Skype és az Outlook

    Tegnap óta az egész világon mindenki használhatja az integrált szolgáltatást.

  • John Chen: 19 milliárdért én is eladnám a BBM-et

    A BlackBerry vezérigazgatója egy CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy ha valaki a WhatsAppéhoz hasonló ajánlatot tenne a BBM-re, az igazgatótanácsnak és a részvényeseknek is azt ajánlaná, fogadják el.

  • Ez lehet az év biztonsági botránya

    Különösen nagy a kockázat a még nem ismert forrásokból megszerzett adatok esetében, ugyanis a jelszavak jó része nem volt titkosítva.