Meghátráltak a lemezkiadók

Az elmúlt években a hanglemezipar a profitba vágó fájlcsere visszaszorítása érdekében egyéni felhasználók ezrei ellen indított eljárást, ám egy precedensértékűnek tekinthető amerikai eset hullámai akár mindet elsöpörhetik. Az Out-Law.com híradása szerint egy illegális fájlcserével vádolt kaliforniai nő ezzel az érveléssel késztette az eljárás megszüntetésére a kiadókat: nem bizonyítható, hogy ő töltötte volna le a számítógépére az ott található zeneszámokat.

Tammie Marson nem volt hajlandó kifizetni a Virgin, a Sony, a BMG, az Arista, a Universal és Warner Brothers alkotta szövetség, a RIAA által követelt 3500 dolláros kártérítést, hanem inkább a pereskedést választotta. A nő azt állította, hogy bár a számítógépén valóban voltak internetről letöltött dalok – ne feledjük: az Egyesült Államokban a letöltés is törvénybe ütközik! –, lehetetlen bebizonyítani, hogy ő húzta le a zenéket. „[A kiadók] vagy megegyeznek, vagy visszalépnek, de nem viszik bíróságra ezeket az ügyeket. Azzal érveltünk, hogy sosem fogják tudni bebizonyítani, hogy Tammie Marson töltötte le a számokat, vagy hogy Tammie Marson osztotta meg azokat az interneten. Ez teljes lehetetlenség. Mindössze annyit tudtak volna bizonyítani, hogy Tammie Marson internetkapcsolatát használva valaki letöltötte vagy megosztotta a zenéket” – magyarázta az esetet Marson ügyvédje.

A főállásban pomponlányokat betanító nő állította, hogy több száz tanítványa fordult meg a házában, ahol az órákat tartotta, és bármelyikük használhatta a számítógépét. Ráadásul vezeték nélküli internet-hozzáférése volt, így akár az utcáról is rákapcsolódhatott bárki a PC-jére. „Azt sem tudja, mi az a megosztott könyvtár” – mondott még egy érvet az ügyvédje.

Ha a Marson esetében sikerrel alkalmazott érvelés általánossá válik, az komoly presztízsveszteséggel járó csapást mérhet a kiadókra, melyek csak az Egyesült Államokban több mint 18 ezer magánszemélyt szólítottak fel kártérítés fizetésére. Európában legutóbb – áprilisban – a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) kezdeményezett tömeges feljelentést fájlmegosztók ellen, akkor körülbelül kétezer jogi eljárás megindítását jelentették be.

Azóta történt

Előzmények