Megjelent az Adobe Acrobat 7.0

Az Adobe Systems bemutatta PDF-formátumú dokumentumok készítésére alkalmas Acrobat csomagjának legújabb változatát. A 7.0 verziószámot viselő szoftver szorosabban együttműködik a Microsoft alkalmazásaival, az Adobe Reader ingyenes olvasó pedig – most először a termékcsalád történetében – lehetővé teszi a szövegek megjegyzetelését.

Az új szoftvercsomaggal – mely továbbra is négy elemből, a kétféle Acrobatból, az Acrobat Elementsből és az Adobe Readerből áll – a vállalati dokumentumkezelés meghatározó formátumává emelné a PDF formátumot az Adobe. Nem véletlen, hogy számos hasznos funkció egyetlen gombnyomással elvégezhető. Ilyen például a Microsoft Office (Word, Access, Publisher) fájloknak, az Internet Explorerben olvasott weboldalaknak és az Outlook üzeneteinek – csatolt állományokra is kiterjedő – konvertálása PDF-be.

A Professional verzió emellett az AutoCAD, valamint a Microsoft Visio és Project háromdimenziós terveit is megeszi. E változat része lett továbbá az Adobe LiveCycle Designer, amellyel interaktív – PDF- vagy XML-formátumú – kérdőívek készíthetők. Ezt korábban 499 dollárért önálló termékként értékesítette a szoftvergyártó.

A szoftver új biztonsági funkciókat is kínál, így például jelszóval korlátozható az elkészített dokumentumokhoz való hozzáférés – beleértve azok elolvasását, nyomtatását, másolását és módosítását is –, de a fájlok nyilvános kulcsú tanúsítvánnyal is biztosíthatók.

A rövidesen megjelenő Adobe Reader 7.0 ingyenes PDF-olvasó is ráncfelvarráson esett át. A szoftver egyszerű szerkesztési funkciókkal gazdagodott: immár megjegyzéseket lehet fűzni benne az Acrobatban készített dokumentumokhoz – ha a szerző ezt engedélyezte –, és a PDF-formátumú kérdőíveket is ki lehet tölteni vele. E funkciókat szintén a vállalati felhasználók szempontjait figyelembe véve integrálta a szoftverbe az Adobe.

A vállalat közleménye szerint a Windows XP, 2000 és Tablet PC Edition, valamint Mac OS operációs rendszereken futtatható Acrobat 7.0 Professional és Standard változata még az év vége előtt megjelenik. Előbbi 449, utóbbi pedig 299 dollárért lesz megvásárolható. Az Adobe Reader 7.0 pedig – amint elkészül – ingyenesen letölthető lesz a gyártó honlapjáról.

Előzmények