Megjelent az új Norton Internet Security és AntiVirus

A Symantec piacra dobta otthoni felhasználóknak szánt biztonsági szoftvereinek új verzióit, a Norton Internet Security (NIS) 2008-at és Norton AntiVirus 2008-at. Mindkét termékben újdonság a Browser Defender nevű viselkedésalapú védelmi technológia, amely – amint az sejthető – az Internet Explorer böngészőn keresztül ActiveX, JavaScript és VBSscript futtatásával próbálkozó támadások ellen véd. Ezzel – állítja a cég – gyakorlatilag kivédhetők a manapság egyre gyakoribb ún. drive-by download fertőzések. (Ezek olyan rosszindulatú programok, amelyek a böngésző vagy az abba beépülő egyéb modulok befoltozatlan sérülékenységeit kihasználva, a felhasználó tudta nélkül töltődnek le a számítógépre egy meglátogatott weboldalról.) Ez a védelem azonban egyelőre kizárólag a Microsoft böngészőjével működik együtt, a Firefoxszal például nem.

Szintén újdonság a NIS 2008-ba integrált Norton Identity Safe amely a személyes adatokat, azonosítókat védi az adathalász és keylogger támadásoktól. Ebben a modulban – amely tárolja és titkosítja a jelszavakat és a bizalmas adatokat – a felhasználók meghatározhatják, hogy milyen információkat tesznek a weboldalak számára hozzáférhetővé. Szintén a komplett internetbiztonsági csomagban kapott helyet a vezeték nélküli hálózatokat figyelő komponens, amely ellenőrzi a wifis kapcsolat biztonságát, és figyelmezteti a felhasználót, ha nem biztonságos hálózatra akar csatlakozni, miközben segítséget is nyújt a biztonságos beállítások elvégzéséhez.

Korábban sok kritika érte a Norton biztonsági termékeket nagy erőforrásigényük miatt. Most ezen is igyekezett javítani a Symantec. Mint mondják: a NIS 2008 most már 15 helyett 10 megabájtot foglal csak el a memóriában, és 1 gigabájtnyi állományt 1 perc 55 másodperc alatt vizsgál át a korábbi 2 perc 15 másodperc helyett.

A két új termék Microsoft Windows XP Service Pack 2 és Windows Vista operációs rendszereken fut. Kiegészítésként választható hozzájuk a Norton Add-on Pack, amelyben spamszűrő, szülői felügyeleti modul és hirdetésszűrő is található.

Azóta történt

Előzmények