Megjelent az OpenOffice 3.2.1

OpenOffice.org-logóA múlt hét végén megjelent az OpenOffice.org 3.2 első frissítése. A 3.2.1-es verziószámú kiadás elsősorban biztonsági és hibajavításokat tartalmaz, ezért javasolt a telepítése. Újdonság még, hogy az irodai csomag – egy, a brand modernizálását célzó projekt keretében – új logót és kezdőképernyőt kapott, utóbbiban már a korábbi főszponzor Sunt felvásárló Oracle neve látható.

Noha egy javítókiadásról van csupán szó, az FSF.hu Alapítvány által elkészített honosított változatba a szokásosnál sokkal több újdonság került bele. Ezek a következők: magyar függvénynevek a Calcban, magyar névelős kereszthivatkozások eszköztár, Magyar Linux Libertine Graphite betűkészlet és az azt kihasználó Tipográfia eszköztár, a legújabb verziójú Numbertext, új magyar helyesírási szótár, új program- és dokumentumikonok, új FSF.hu-arculatielemek, valamint hibajavítások mind a magyar fordításban, mind a kódban. A magyar nyelvű FSF.hu-kiadás csak windowsos telepítővel érhető el, az de az alapítvány bejelentése szerint az említett újdonságok Linux, Solaris és Mac OS operációs rendszereken is „nagyrészt elérhetők”.

Ez – ahogy az az OpenOffice.hu-n olvasható – azt jelenti, hogy a magyar függvénynevek bekerültek az upstream forrásba, ezért bármelyik OOo 3.2.1 kiadásban benne vannak, a go-oo alapú változatoknál (FSF.hu, OxygenOffice, openSUSE, Ubuntu stb.) arra is van lehetőség, hogy egy kapcsolóval visszaváltsunk az angol függvénynevekre. A Numbertext, a magyar névelős hivatkozások eszköztár és a helyesírási szótár (továbbá a Lightproof nyelvi ellenőrző és a többi integrált kiegészítő) külön letölthetők és telepíthetők a kiegészítők weboldaláról. A szintén külön is telepíthető Magyar Linux Libertine Graphite betűkészlet és a Tipográfia eszköztár Windows és Linux platformon volt tesztelve, a többi platform nem feltétlenül támogatja a Graphite technológiát.

Az új kiadás kódjára épülő bővebb csomag, az OxygenOffice Professional várhatóan két héten belül megjelenik – árulta el lapunknak a kiadást karbantartó Szalai Kálmán.

Azóta történt

Előzmények