Megkerülte a BT blokádját a The Pirate Bay

A februárban meghozott ítélet értelmében a Newzbin 2 után Angliában a Föld második legnagyobb kalózoldalát, a Pirate Bayt is kötelessége a szolgáltatóknak blokkolni. A lépésnek a legtöbben eleget is tettek, többek között a szigetország legnagyobb ügyfélbázisával rendelkező ISP-je, a BT is, amely cég az oldal .org és .se végződésű doménjei mellett még a további, szintén a kalózok által kiadott IP-címekre is rádobta hálóját. Az esetre a napokban került sor, ám a Kalóz-öböl munkásainak jelentése alapján a recesszió utáni pár percben már meg is kerülték ezt a virtuális nagy falat úgy, hogy további két IP-címet tettek elérhetővé.

Az oldal egyik bennfentesének a TorrentFreak-nek adott nyilatkozatából kiderül, hogy az elkövetkezendő pár évre elegendő IP-címet birtokolnak. A továbbiakban arra is felhívták a figyelmet, hogy ha pár embert sikerül is „megóvniuk” a kalózoldal elérésétől, a többiek számára a jelen pillanatban is számos, a weboldal elérését biztosító proxyszerver áll a rendelkezésre, és akik viszont semmiképpen sem tudják elérni az alternatívákat, azoknak még mindig ott a lehetőség arra, hogy a fennmaradó több száz másik site egyikéről szerezzék be a kívánt tartalmat. A blokkolást megkísérő akciók sikertelensége akkora port kavart, hogy az ügy egészen a .se domén iktatójáig jutott; az illetékes személy egy blogposztban kifejtette, hogy érvényes bírósági nyilatkozat híján a kisujját nem mozdítja az oldal leállítása érdekében, ugyanakkor, ha le is lövi a címet, a fejlesztők azonnal továbbállnak egy másik szerverre.

Hiába az erőfeszítések értelmetlensége, a kalózellenes csoportok szerint még mindig jobb, ha tesznek valamit az ügy ellen, mintha egyáltalán nem csinálnának semmit – többek között így gondolkozik az egyik nagy amerikai kiadói szövetség (MPAA) is, akik szerint „ezek a kalóztevékenységek visszaszorítását elősegítő fejlesztések jó hatást gyakorolnak a tartalomgyártókra, a kreatív iparágak munkásaira, valamint a fogyasztókra is. Azzal, hogy az európai bíróságok sorra zárják le az illegális tartalombeszerzés útjait, elősegítik azt, hogy a vásárlók olyan vonzó, legális és vírusmentes tartalmakat kapjanak, mint amilyet meg is érdemelnek.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • BT

Azóta történt