Meglepetést okozott az Apple

Az Apple profitját megkétszerezték az iPod zenelejátszó és a noteszgépek erős eladásai. A vállalat a negyedik pénzügyi negyedévben 2,35 milliárd dollár árbevételt és 106 millió dolláros, részvényenként 26 centes nyereséget ért el. Egy évvel korábban a forgalom 1,72 milliárd dollárt, a profit pedig 44 millió dollárt tett ki. Az Apple közleménye szerint kilenc éve nem értek el ilyen magas árbevételt a negyedik negyed során. A részvényenkénti nyereség – mely az átszervezési költségeket nem számítva 27 centre rúg – 50 százalékkal múlta felül az elemzők 18 centes konszenzusát.

A várakozásokat messze meghaladó eredmények az iBook és PowerBook noteszgépek izmos forgalmának, a kiskereskedelmi boltok eladásai 95 százalékos növekedésének és az amerikai iskolák erős vásárlókedvének köszönhetők – mondta Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató. A PowerBookok forgalma 20 százalékkal 419 millió dollárra nőtt a negyedév során, míg az iPod-eladások az egy évvel korábbi számok több mint négyszeresére, 537 millió dollárra erősödtek. A lejátszóból 2,02 millió kelt el az elmúlt három hónapban, ami az Apple bevételének 23 százalékát adta. A számok már tartalmazzák a Hewlett-Packard által kínált készülékeket is – ezek 6 százalékkal részesednek az iPod-forgalomból.

Az első pénzügyi negyedre 2,8 és 2,89 milliárd dollár közötti árbevételt és részvényenként 39 és 42 cent közötti nyereséget vár az Apple, melynek papírjai a tőzsdezárás utáni kereskedésben 4,4 százalékot emelkedve 41,50 dollárig repültek.

Azóta történt

Előzmények