Megnevezték az internetes Oscar-díj idei győzteseit


A szervezők tegnap nyilvánosságra hozták a Webby Awards, az „Internetes Oscar-díj” győzteseinek névsorát.

Abban semmi meglepő nincs, hogy napjaink egyik vezető és leglátogatottabb oldalának alapítóit, a YouTube ötletgazdáit, Steve Chent és Chad Hurleyt elismerésben részesítették, az ötlet és a megvalósítás valóban tankönyvbe illő sikersztori. Ahogyan az indoklás is fogalmazott: a YouTube kulcsszerepet játszott a médiaviszonyok megváltoztatásában, s a társadalmi élet szinte minden terepére – a politikától a populáris kultúráig – komoly befolyást gyakorolt.

Az elnyűhetetlen és az újításokban mindig élenjáró, már életében legendává nemesült David Bowie most mint webes innovátor kapott életműdíjat az UltraStar, a zenész médiatársaságának tevékenységéért, illetve két nagyhatású szolgáltatás, a művészettel foglalkozó BowieArt és a BowieNet létrehozásáért és működtetéséért.

A több mint kétszázmillió felhasználóval rendelkező aukciós szájt, az eBay szintén életműdíjat kapott, mivel működésüket olyan kulturális jelenségként értékelték a bírálók, mely folyamatosan hatást gyakorol az emberi kapcsolatokra, s jelentősen megváltoztatta azok minőségét.

David-Michel Davies, a Webby Awards vezetője elmondta, hogy a legkiemelkedőbb online ötleteket és fejlesztéseket igyekeznek elismerésben részesíteni, olyanokat, melyeknek az egész világra kiterjedő hatásuk van.

A díjazottakat a Digitális Művészetek és Tudományok Akadémiájának 550 tagja választja ki szavazással, s majdnem hetven kategóriában hirdetnek eredményt. A 11. alkalommal megrendezett ünnepélyes díjkiosztóra június 5-én kerül sor New Yorkban.

Azóta történt