Magyar Wikipédia: túl a százezredik szócikken

Éppen a múlt héten, július 8-án volt ötéves a bárki által szerkeszthető online enciklopédia, a Wikipedia magyar nyelvű kiadása, amely ma újabb fontos mérföldkőhöz ért: megszületett a 100 000. magyar nyelvű szócikk. Ezzel a magyar verzió egy kategóriával feljebb lépett, és egyike lett annak a 22 nyelvi változatnak, amelyben a címszavak száma meghaladja a százezret. (Az enciklopédia főoldalán egyelőre még nem látszik a változás, de nyilván nem tart sokáig, míg ott is átsorolják a hazai verziót a magasabb kategóriába.)

A beszélők számát tekintve a magyarhoz hasonló nagyságú nyelvek közül a cseh változat cikkeinek száma néhány héttel ezelőtt lépte át ezt a határt, a szerb projekt pedig 64 ezer szócikknél tart. A szomszédos országok nyelvein a német 770 ezer, az ukrán 122 ezer, a román 112 ezer, a szlovák 98 ezer, a szlovén 65 ezer, a szerb 64 ezer, míg a horvát nyelvű változat 45 ezer szócikket tartalmaz. Nyelvrokonaink közül a finn Wikipediának 170 ezer, míg az észt változatnak 51 ezer szócikke van – derül ki a magyar kiadás közleményéből. Összehasonlításul: az 1897-ben elkészült Pallas Nagy Lexikona 150 ezer, az 1935-ben befejezett Révai Nagy Lexikona 230 ezer, a 2004-re befejezett Magyar Nagylexikon körülbelül 150 ezer címszót tartalmaz.

Több mint egymillióan olvassák

A magyar Wikipédia az indulása után három és fél évvel ünnepelte az ötvenezredik szócikk létrejöttét, a második ötvenezer már kevesebb mint másfél év alatt jött össze. Ehhez persze az is kellett, hogy egyre több legyen a közreműködő is: a magyar oldal rendszeres szerkesztőinek száma nagyjából évente, az alkalmi szerkesztőké nagyjából másfél évente megduplázódik.

Bár a szócikkek minősége és kidolgozottsága továbbra is hullámzó, az egyre nagyobb korpusz miatt szépen nő az oldal látogatottsága is. A Szonda Ipsos-Gemius Hungary 2008. januári statisztikája szerint a magyar Wikipédia a látogatók száma alapján a 19. legolvasottabb oldal a magyar interneten. Ma a szájtot havi átlagban 1,2-1,3 millió egyedi olvasó keresi fel, akik összesen 11 milliónál is több lapot töltenek le.

Az oldal legutóbb márciusban került a figyelem középpontjába, akkor azért, mert történetesen a magyar kiadás egyik anyaga lett a Wikipedia tízmilliomodik szócikke. A Nicholas Hilliard angol miniatúrafestőről szóló életrajzot egy szegedi művelődéstörténész és könyvtáros, Pataki Márta írta, aki több mint egy éve önkéntese a magyar Wikipédiának: ez idő alatt több tucat önálló szócikket írt és több ezer másikhoz járult hozzá.

Azóta történt

Előzmények