Megvan-e még a felhasználói nevem?

A legtöbb internethasználó igyekszik ugyanazzal a felhasználónévvel regisztrálni a különféle webes szolgáltatásokra, elsősorban azért, mert nem akar minden egyes oldalhoz külön kombinációkat megjegyezni. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű feladat, mert a magától értetődő karaktersorozatok többsége – beleértve a kitalált vagy valódi nevek eltérő írásmódú variációit – szinte biztosan eszébe jutott már másoknak is, és már foglalt. Hogy tényleg az-e, egy nemrég indult oldalon, a Usernamecheck.com-on most gyorsan ellenőrizhető.

Az egyszerű szolgáltatás jelenleg 67 népszerű és kevésbé népszerű oldalon nézi meg (a láthatóan bővíthető listán magyar szájtok nem szerepelnek), hogy a begépelt felhasználónév szabad-e, vagy sem – sok másik mellett a Bloggeren, a Deliciouson, a Diggen, az Ebayen, a Gmailen, a Picasán, a Yahoo!-n vagy a YouTube-on. Hasznos lehet azoknak, akik „sosem lehet tudni” alapon annyi szájton szeretnék lefoglalni jól bevált azonosítójukat, amennyin csak lehet; de azoknak is, akik nem emlékeznek rá, hogy mely oldalakon regisztráltak már.

Akár ezért, akár másért, az oldal alján lévő számláló szerint a netezők használják a Usernamecheck.com-ot: eddig közel 142 ezer nevet ellenőriztek vele.

Előzmények