Megvilágosodott a Microsoft

Áttörésként élte meg a Microsoft az Európai Bizottsággal (EB) folytatott vitájában azt a múlt heti meghallgatást, melyre csütörtökön és pénteken került sor. A másik oldal szerint a zárt ajtók mögött tartott konzultáción nem hogy áttörés, de gyakorlatilag semmi sem történt.

Amint az ismert, az EB 2004 márciusában arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tett maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció a mai napig pontatlan és hiányos, ezért gyakorlatilag használhatatlan.

Ezt a verdiktet az ügyben a felek által felkért független szakértő, a brit Neil Barrett fogalmazta meg még decemberben, és a véleménye azóta sem változott egy jottányit sem, noha a szoftvercég időközben még a releváns forráskódrészleteket is hozzácsapta a dokumentációhoz. A múlt heti meghallgatáson ő is részt vett, és beszámolója segített a Microsoftnak megérteni, hogy mit is kíván tőle az EB – idézi a redmondiak ügyvédjének nyilatkozatát az InfoWorld.

Brad Smith a sajtó képviselőinek elmondta, hogy „bátorító volt, amikor Barrett professzor előadta a továbblépésre vonatkozó terveit”. Az ügyvéd szerint korábban ilyen részletességgel nem derült ki, hogy az EB elvárásai szerint mit kellene változtatni és javítani a dokumentáción. „Végre megkaptuk azt a mérnöki útmutatást, amelyre szükségünk volt” – tette hozzá.

Barrett nem beszélhetett a sajtó képviselőivel, helyette az EB szóvivője, Jonathan Todd nyilatkozott. Szerinte azonban semmiféle új tervről nem volt szó. „Barrett professzor eddig egyetlen tervet javasolt, még januárban, amikor felvetette, hogy segít a Microsoft mérnökeinek a dokumentáció átdolgozásában” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a szakértő még akkor el is utazott a szoftvervállalat központjába, hogy megkezdődhessen a közös munka.

A meghallgatást követően az EB immár dönthet arról, hogy a kötelezettségek teljesítésének elmaradása miatt további bírsággal sújtja-e a céget. (A büntetés összege elérheti a napi 2 millió eurót is.) A bírságot visszamenőleges hatállyal akkor is kiszabhatják, ha a Microsoft esetleg elkészül a követelményeknek megfelelő dokumentációval.

Azóta történt

Előzmények