Megjelent a menet közben javítható Linux 4.0 kernel

Linus Torvalds, a Linux rendszermag fejlesztési vezetője vasárnap délután bejelentette, hogy elkészült a Linux 4.0 kernel, ami mintegy félmillió javítást tartalmaz, azonban bejegyzésében utal arra, hogy funkcionálisan nem tartja túl nagy lépésnek, arra ott lesz majd a 4.1-es verzió.

Az viszont fontos, hogy megérkezett a hivatalos (korábban az Oracle Ksplice segített ebben) „live kernel patching”, azaz újraindítás nélkül aktiválhatóak a rendszermagot érintő frissítések. Torvalds hangsúlyozza, bár a változások száma jelentős, ezek főleg az optimális kódolás felé mutatnak, funkcionálisan akadtak már nagyobb horderejű frissítések, illetve a jövőben is minden bizonnyal lesznek még ilyenek.

A kernel.org-ról már letölthető a legújabb stabil rendszermag, amit várhatóan a nyáron illetve az ősz folyamán építenek majd bele a hivatalos disztribúciókba. A Linux 4.0 támogatással bír az IBM Z13-as mainframe és az Intel Skylake processzorcsalád tekintetében is, illetve a hardverelemek virtualizációjára is képes a VirtIO révén.

Azóta történt

Előzmények