Merre tovább, Pannon GSM?

Hogyan alkalmazza a Pannon GSM az interaktív megoldásokat, az internetes kommunikációt? - kérdeztük elsőként Áts Zsolttól, a Pannon GSM osztályvezetőjétől.

- A kérdés az, hogy az interaktív kommunikációra épülő megoldások szolgáltatói hogyan keresik a közös lehetőségeket a mobilszolgáltatókkal. Azt gondolom, hogy létre fog jönni egy partnerség a felek között, hiszen a mobilkommunikáció önmagában is interaktív tevékenység. A Pannon GSM jelenleg is kamatoztatja ebben megszerzett szakértelmét, mégpedig a beszédátvitelen túli szolgáltatások nyújtásával. Ezt az motiválja, hogy mobilszolgáltatók mindig újabb és újabb szolgáltatásokat szeretnének kínálni felhasználóiknak. Különös figyelmet szentelünk arra, hogy olyan megoldásokat nyújtsunk, amelyek ügyfeleink valódi igényeit célozzák meg.

Ami a "másik oldalt" illeti, vannak olyan interaktív megoldások, amelyeket kifejezetten a rájuk építhető üzleti vállalkozások hoztak létre. Ennek egyik klasszikus példája, az az emelt díjas tartalmakat nyújtó szolgáltatási szektor, amely az utóbbi négy évben meglehetősen magas szintre fejlődött. Ez a szektor gyakorlatilag ma már az interaktív gazdaság fontos része. A mobilszolgáltatók és a tartalomszolgáltatók együttműködése pedig például úgy jön létre, hogy az utóbbiak nyújtanak valamilyen szolgáltatást - például a szavazás lehetőségét a Megasztárban -, amihez ebben az esetben a Pannon GSM biztosította a kommunikációs hátteret.

- Mit nyújt pontosan a Pannon egy-egy ilyen szavazás lebonyolításakor?

- Ami kihívást jelent, az a szavazatok nagyságrendje, illetve az, hogy az óriási mennyiségű szavazatot közel egy időben kell fogadni. Mind a telefonos, mind az sms-es szavazatokat tudja kezelni a Pannon GSM hálózata, ami egy különleges felhasználási területe a technológiánknak. Fontos megjegyezni, hogy a Pannon GSM ezekben az esetekben a közvetítő szolgáltató szerepét vállalja, az infrastrukturális hátteret üzemelteti, aminek köszönhetően eljuthatnak a szavazatok a feladótól a fogadóig. Üzletileg az történik, hogy a mobilszolgáltató üzleti lehetőséget teremt a tartalomszolgáltatók számára azzal, hogy a háttérben olyan fontos szolgáltatáselemeket átvállal a tartalomszolgáltatóktól, mint az üzenetek továbbítása, a pénzbeszedés és a számlázás. Ily módon a tartalomszolgáltatók az alaptevékenységükre tudnak koncentrálni, ami jelentős költségmegtakarításhoz és hatékonyságnövekedéshez vezet.

- A gazdaság szereplőinek mit ajánl a Pannon GSM?

- Ha egy szóval kell válaszolni, akkor azt mondom, hogy partnerséget. Ez az azt jelenti, hogy együtt dolgozva, közösen tudunk kialakítani szolgáltatásokat. Nemrégiben kezdtünk nyitni például a marketingszektor felé, mely szereplőivel a távközlési csatorna mint médium, a marketingüzenetek közvetítésére is alkalmas eszköz szerepén gondolkodunk.

- A széles sávú internetszolgáltatás tekintetében mit várhatunk a Pannontól 2005 derekán?

- A Pannon GSM Budapesten már teljes mobil széles sávú lefedettséget biztosít, a nyárra már a Balatont, illetve az összes nagyvárost is lefedjük. Ennek megfelelően válik az ország mind nagyobb részében elérhetővé a bővülő sávszélesség, lesznek egyre gyorsabban, kényelmesebben igénybe vehetők az üzleti, információs és szórakoztató szolgáltatások, a mobilinternet.

- Merre felé halad a Pannon GSM az internetszolgáltatások tekintetében?

- A Pannon GSM elsőként vezette be Magyarországon a WAP-szolgáltatást, amelyet folyamatosan fejleszt: portálunk, a PannonW@P híreket, információs tartalmakat, játékokat, zeneletöltési lehetőséget kínál egyre bővülő választékban. Széles sávú internetszolgáltatásunk televíziós tartalmakat is hozzáférhetővé tesz, népszerű új szolgáltatásként számos televíziós műsor, így a Barátok közt adásai is megnézhetők mobilon keresztül.

A készülékek kijelzői egyre nagyobbá válnak, így egyre élvezhetőbbé válnak az új szolgáltatások. A meglévő digitális tartalmak mellett más szolgáltatások is felkerülnek a kínálati listára: még ebben az évben beindítjuk mobilkereskedelmi szolgáltatásunkat, amivel teljesen új lehetőségeket kínál ügyfeleinek és partnereinek a Pannon GSM.

Azóta történt

Előzmények