Így lehet haszna a régi EV-akkumulátoroknak

Energiatároló rendszerekbe építi a kiszerelt és kallódó EV-akkukat a Synetiq és az Allye.

Sok hasonló projektről lehetett már hallani, a Synetiq és az Allye mindenesetre most elindítják azt, amely során kiszerelt, kallódó, leselejtezett EV-akkucsomagokat építenek be energiatároló rendszerekbe.

Az Allye a Synetiqtől veszi és teszteli a csomagokat, majd négyet épít be egy 300 kWh-s tárolórendszerbe. Ez egy napig tud ellátni energiával egy gyárat vagy 50 háztartást.


[+]

A cégek szerint ezek az akkupakkok jelenleg konténerekben kallódnak, és senkinek sem kellenek. Ezen próbálnak változtatni. A gond ugyanis az, hogy mivel nincsenek adatok az EV-akkuk sérüléseiről a balesetek után, a biztosítók kénytelenek sokszor szigorúak lenni a keveset futott EV-kkel.

Kínán kívül az EV-akkuk újrahasznosítása gyerekcipőben jár, de a becslések szerint a leselejtezett EV-kből már 2022-ben 40 ezer közel új akkupakk került elfelejtett tárolókba. Ez a szám robbanásszerűen nő.


[+]

A meglévő akkuk révén kisebb környezeti lábnyomot remélnek, továbbá az energiaköltségek csökkentését segítenék. Az Allye Nagy-Britanniában évi 5000 csomagot használna fel, és más piacokra is terjeszkedne.

Azóta történt

Előzmények