A Windows 10 és a kalózjátékok

A nyári uborkaszezonban kisebb vihart kavart, hogy a Microsoft a Windows 10 megjelenésével egy időben frissítette a szolgáltatási szerződését is, és annak 7/b pontjában egy kissé hanyagul megfogalmazott szöveg szerepel:

Automatikusan ellenőrizhetjük az Ön szoftverének verzióját, amire a Szolgáltatások nyújtása és a szoftverfrissítések letöltése és a konfigurációs módosítások végrehajtása érdekében van szükség – ezért nem számítunk fel díjat – azért hogy frissíthessük, bővíthessük és továbbfejleszthessük a Szolgáltatásokat, ideértve azokat is, amelyek megakadályozzák a Szolgáltatások elérését, hamisított játékok játszását és nem hitelesített hardverperifériák használatát.

[Sometimes you’ll need software updates to keep using the Services. We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices.]

Sokan ezt úgy értelmezték – a forrás alapján mi is –, hogy az új operációs rendszerben lesz egy olyan lehetőség, hogy a program kalózszoftverek után kutat, majd blokkolhatja azokat.

Ám ha a teljes szerződést nézzük, annak elején linkelnek egy, a szöveg végén olvasható listát, amely megadja, hogy mely szolgáltatásokra vonatkoznak a feltételek, és ebből kiderül, hogy az ellenőrzési jog csak a Microsoft saját szolgáltatásaira érvényes, pl. a Xbox Live-ra.

Az persze más kérdés, hogy ha komolyan vesszük a Microsoft ígéretét, hogy a Windows a jövőben szolgáltatásként fog működni, akkor lesz-e változás. Egyelőre azonban jogilag még nem így kezelik.