Microsoft-licenc: egyet fizet, kettőt kap

Noha az IBM, a Sun és a Hewlett-Packard már évek óta kínál egy lapkán két – vagy több – teljes processzormagot egyesítő ún. chip multiprocessor (CMP) mikroprocesszorokat, ez a tervezési filozófia csak az általánosan elterjedt x86-os processzorok jövőre tervezett maghasadásával lép ki a számítástechnika elefántcsonttornyából. Mind az Intel, mind pedig az AMD a jövő év dereka környékén dobja piacra kétmagos (dual-core) chipjeit, és ezek idővel a szerverekben, asztali gépekben és notebookokban is átveszik a hagyományos egymagos processzorok helyét. Mindez új licencelési politika kidolgozására kényszeríti a szoftvergyártókat.

Az Intel tegnap közölte, hogy nem 2005-ben – amint eredetileg tervezték – hanem csak 2006-ban kerül piacra a vállalat első dual-core Xeon chipje. Jövőre a vállalat szerverprocesszorai közül egyedül az Itanium családba tartozó Montecito kap két magot, ami egyben azt jelenti, hogy az x86-os szerverek piacán az AMD jelentkezik elsőként kétmagos chippel. A kisebb gyártó dual-core Opteron lapkája 2005 derekán lát napvilágot.

A kérdés az, hogy hány processzornak számít egy kétmagos chip. A tét nem kicsi, hiszen a szerverszoftverek ára a felhasznált processzorok számától függően jelentősen változik. Az Oracle és az IBM szerint egy dual-core processzor – noha egy foglalatba illeszkedik – két lapkának számít, ha szoftverlicencekről van szó, míg a BEA Systems a processzoronkénti licencdíj másfélszeresét kérné kétmagos rendszereken.

A Microsoft azonban – mely hasonló problémával szembesült a többszálú végrehajtást támogató Pentium 4 és Xeon chipek esetében – ezúttal meghajolt az Intel és az AMD akarata előtt. A szoftveróriás ma közölte, hogy kitart az eddigi, processzoronkénti licencelés mellett, függetlenül attól, hogy a chipek hány magot tartalmaznak. Ezzel a Microsoft-felhasználók számára kiszámíthatóbb és következetesebb lesz az árazás.

A Forrester Research egyik elemzője, Julie Giera úgy látja, hogy ez a licencpolitika a Microsoft felé billentheti a mérleget, hiszen miközben a rendszerek teljesítménye 60-70 százalékkal is nőhet a kétmagos processzoroknak köszönhetően, továbbra is csak egy chipért kell fizetni. A licencelés ismételt újragondolására kényszeríti majd a szoftvergyártókat a több operációs rendszer egyidejű futtatását lehetővé tévő hardveres virtualizáció is, amely szintén a jövő évtől bővíti az x86-os processzorok szolgáltatásainak körét – figyelmeztet Giera.

Azóta történt

Előzmények