Windows-mentes PC-kkel támad az IBM

Eljött a Windows- és Office-mentes személyi számítógépek ideje – üzente a világnak a most zajló San Franciscó-i LinuxWorld konferencia idején kiadott közleményében az IBM. A nylít forrású megoldásokat pártoló vállalat három Linux-disztribútorral – az Ubuntut forgalmazó Canonicallal, a Novellel és a Red Hattel – és helyi forgalmazó partnereivel összefogva olyan szoftvercsomagokat állít össze, amelyek a kis- és középvállalatok igényeit teljesen ki tudják szolgálni akár szerényebb teljesítményű hardvereken is. A pakkokban a három közül az egyik partner Linuxa lesz megtalálható, előtelepített Lotus Notes, Symphony és Sametime szoftverekkel, valamint a lokális partnerek által az ügyfelek igényeihez szabott egyéb, iparágspecifikus alkalmazásokkal. A csomagokat a világ minden táján a helyi forgalmazók rakják majd össze és árulják egy saját maguk választotta márkanév alatt, és ők biztosítanak támogatást is az ügyfeleknek ahhoz, hogy az Eclipse-alapú Lotus Expeditorral saját programokat fejlesszenek a platformra.

Most hatalmas lehetőség nyílt a Linux előtt – indokolta a globális kezdeményezés időzítését Kevin Cavanaugh, az IBM Lotus Software üzletágának alelnöke. Szerinte a nyílt forrású megoldások sanszát ma több tényező is erősíti: egyrészt a vártnál lassabb a Windows Vista terjedése a vállalati ügyfelek körében, melyek amúgy is keresik a költségkímélő megoldásokat; másrészt pedig újabban világszerte megjelentek és sikeresek a Microsoft-mentes PC-k (itt alighanem egyes olcsóbb notebookokra, netbokokra és nettopokra gondol).

Az IBM meg van győződve arról, hogy a linuxos-lotusos csomagok ár-érték aránya sokkal vonzóbb, mint a Microsoft megoldásaié, ráadásul a rendszer olcsóbb hardveren is elfut. A modell egyes országokban – többek között Oroszországban – már bevált, a cél most az, hogy 2009-ig a világ minden táján megjelenjenek a Windows-mentes csomagok. „A Microsoft-mentes személyi számítógépek ideája nem újdonság. Most azért állunk össze Linux-disztribútorokkal és hardvergyártókkal, hogy valóra váltsuk” – mondta az IBM linuxos stratégája, Ina Kuznyecova.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények