A Microsoft is rövidíti a keresési előzmények megőrzésének idejét

A Microsoft tegnapelőtt közölte, hogy az Európai Unió kérésének eleget téve a náluk, a Bingben folytatott internetes keresési adatok tárolási időtartamát harmadolja, s a jövőben nem másfél évig, hanem csak hat hónapig őrzik meg ezeket az információkat.

A közlemény szerint az új gyakorlat a Google eljárásánál is komolyabban veszi az adatvédelmet, mivel a Microsoft a hat hónap lejárta után a számítógépek azonosítását megkönnyítő IP-címeket is törölni fogja a keresési előzményekből: „Úgy véljük, a magánélet védelme és az [üzleti] hatékonyság közötti létrejött egyensúly sokat számít majd a felhasználóknak” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán John Vassallo, a Microsoft vállalati jogtanácsosa, nem is titkolva, hogy az európai piacon jelenleg csak két százalékot birtokló Bing (szemben a Google 80 százalékával) ezek után vonzóbb lesz az internetezők számára. Az új rendszer bevezetésére egy-másfél évet szánnak.

Bing

A konkurensek közül a Google kilenc hónap után anonimizálja a keresési adatokat, másfél év után történik meg a teljes törlés, emellett lehetőséget teremtenek arra, hogy a felhasználók bizonyos mértékű kontrollt gyakorolhassanak online tevékenységük információi felett, ám a tárolásról és a felhasználásról azért nem kívánnak lemondani, mert ez egyrészt segíti a kereső technológiájának javítását, másrészt pedig elengedhetetlen a támadások és a csalások mérsékléséhez. A Yahoo! kilencven nap után törli az IP-címeket és logolt adatokat, kivéve ha csalás vagy törvénytelenség gyanúja merül fel.

Azóta történt

Előzmények