Súlyosbodó Exchange-botrány: váltságdíjért zsarolják a cégeket a hackerek

A hackerek zsarolóvírussal támadják azokat a szervereket, amelyekre még nem telepítették a legutóbbi javításokat. Ezzel tovább súlyosbodott az Exchange-botrány.

Ha nem lett volna elég, hogy milyen kiterjedt mértékűvé nőtte ki magát a Microsoft Exchange-botránya, akkor az a napokban tovább súlyosbodott.

Be nem foltozott sérülékenységeken keresztül hackerek tömegei kezdtek el mindenféle céget és szervezetet támadni, globális szinten (kórházakat, hatóságokat, NATO-szövetségeseket, bankokat, nonprofit szervezeteket, rendőrségeket, telekomcégeket, stb.). A Microsoft által kiadott vészhelyzeti javításokat még mindig kevesen telepítették, emiatt aztán nem csak a komplett levelezésbe nézhetnek be nagyon kis erőfeszítéssel a hackerek az érintett cégeknél, de olyan hátsó kapukat is elhelyezhetnek a rendszerekben, amelyek létéről nem tudnak az érintettek, és amelyeken keresztül a hackerek a javítások telepítése után is bejutnak. Csak Németországban 60 ezer rendszer érintett.

A helyzet tovább súlyosbodott. A Microsoft arra figyelmeztetett, hogy a hackerek a javítással nem rendelkező rendszereket már zsarolóvírussal is támadják, és komoly váltságdíjakat követelnek. A szakemberek szerint mindez komoly digitális fennakadásokhoz vezethet, és sok szakértő pontosan ettől tartott az utóbbi napokban.

A hackerek azóta is egyre nagyobb erőkkel és mennyiségben hajtják végre a támadásokat, a legjobban a zsarolóvírusokkal dolgozó csoportoktól tartanak a vállalatok. Az Emsisoft szerint a zsarolóbandák most hatalmas mennyiségű sérülékeny rendszerből válogathatnak, és főleg azok a kisebb cégek járhatnak pórul, amelyek nem tudják, hogy szoftvert kellene frissíteni, vagy pedig azt nem tudják, hogyan eszközöljék azt.

Nagy-Britannia is arra sürget minden felet, hogy azonnal telepítse a Microsoft frissítéseit.

Azóta történt

Előzmények