Polt Péter lépett a nem létező Microsoft-ügyben

A média nyomása erős, az amerikai vizsgálat adatai kristálytiszták, ám itthon mintha semmi sem történt volna.

Igencsak meglepő módon reagált Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze egy parlamenti kérdésre, melynek az volt a tárgya, hogy „Folyik-e nyomozás a Microsoft Hungary korrupciós botrányában?” K/6961. számon (apró megjegyzés: tollal javítva a dátum).

A legfőbb ügyész válaszában közölte, hogy feljelentés nem érkezett az ügyben, az ügyészség pedig nem jutott olyan adatokhoz, melyek alapján hivatalból eljárást indíthattak volna.

Ennek ellenére:  „A Legfőbb Ügyészség […] megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. tevékenységével kapcsolatos, korrupciós vagy más bűncselekményeket érintő, az amerikai hatóságok rendelkezésére álló információkról történő tájékoztatás érdekében” – közölte Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes parlamenti képviselő írásbeli kérdésére augusztus 1-jei keltezésű válaszában.

A történet nem kerek. Ugyanis úgy indult az egész, hogy maga a Microsoft rendelt el panaszok alapján egy belső audit vizsgálatot, ennek eredménye elbocsátások és további szankciók lettek, pl. elküldtek a Microsoft Magyarországtól több vezetőt – közülük egyesek az állami szférában „buktak felfelé”. De itt még nem volt vége, mivel az amerikai hatóságok – pl. a tőzsdefelügyelet, illetve a speciális, az amerikai cégek külföldi tevékenységét felügyelő hivatal is – vizsgálatot indított. Az eredmények egyértelműek voltak: a Microsoft Magyarország vezető tisztségviselői korrupt módon jártak el, és az anyacég emiatt hajlandó volt peren kívül súlyos büntetést fizetni. Ennek az eljárásnak a dokumentumait nemrég publikálták is, és ezekből világos, hogy a túlárazásos csalásban érintettek magyar kormánytisztviselők is.

Ez persze elsősorban egy amerikai belügy, ám a következményeinek hazánkban is le kellene csapódniuk. Emlékezzünk arra, hogy egy hasonló túlárazásos korrupciós botrány után nemrégiben Romániában börtönbe küldtek több érintettet is.

Azóta történt

Előzmények