Máris kipróbálható az Internet Explorer 10

Egy hónappal az Internet Explorer 9 megjelenése után a Microsoft – meglepve mind a szakmát, mind a felhasználókat – máris ízelítőt adott a következő verzióból. A szoftvervállalat böngészőfejlesztésért felelős vezetője, Dean Hachamovitch a Las Vegas-i MIX11 fejlesztői konferencián beszélt a 10-es kiadásról, melynek első ún. platformelőzetesét bárki kipróbálhatja.

„Nagyjából három hete dolgozunk az IE 10 fejlesztésén” – mondta el az üzletágvezető, azaz a jelenlegi stabil verzió publikálása után egy héttel indult a munka. A Microsoft korábban sosem beszélt ilyen rövid idő elteltével egyetlen terméke új generációjáról sem, az, hogy most szakítottak e hagyománnyal, alighanem az intenzív böngészőpiaci versennyel és az IE lassú visszaszorulásával is magyarázható.

Noha a korai előzetes közzététele ezt sejtette, Hachamovitch hangsúlyozta, hogy ők nem kívánnak olyan tempós verziófrissítési ciklusra átállni, mint amilyet a Google és újabban a Mozilla is követ. „A böngészőverziók kiadási üteme a technológiák frissítésének ütemét képezi le, és nem azt tükrözi, hogy azok mennyire váltak kiforrottá a kezdeti instabilitás után. A gyorsabb kiadási tempó egyszerűen több befejezetlen szoftvert (és persze nagyobb verziószámokat) jelent csupán. Valójában az számít, hogy mikor jutnak hozzá a felhasználók és a vállalatok az új technológiát használó, stabil, munkára alkalmas böngészőkhöz” – írta az IE 10-ről szóló blogbejegyzésében.

Az új verzió egyébként nem sok újdonsággal szolgál. Ugyanúgy natív módon, rétegek közbeiktatása nélkül támogatja a HTML 5-öt, mint az IE 9 – írta Hachamovitch, aki szerint ez a több platformon működő rivális böngészőkkel szemben komoly előnyt jelent. A különféle operációs rendszerek és az elavult platformok támogatása miatt ugyanis azok köztes kompatibilitási rétegeket használnak, ami a teljesítmény rovására megy. A Microsoft e szempontra tekintettel, a grafikus és a biztonsági architektúra korlátai miatt döntött például úgy, hogy az IE 9-et nem adja ki Windows XP-re.

Az IE 10 előzetese új HTML5-funkciókat támogat. Ilyen a CSS3 Multi-column Layout, a CSS3 Grid Layout, a CSS3 Flexible Box Layout, a CSS3 Gradients és az ES5 Strict Mode. Ezekhez a vállalat új demókat készített, melyek az ietestdrive.com oldalon érhetők el, ahogy néhány korábbi technológiai bemutató kibővített változata is (például Fishbowl).

Az új verzió platformelőzetesei a tervek szerint 8-12 hetente követik majd egymást, valamivel ritkábban tehát, mint az IE 9 esetében. A böngésző bétája szeptemberben jelenhet meg, talán ugyanakkor, amikorra a Windows 8 első bétája is elkészül.

Azóta történt

Előzmények