Microsoft: nem áll olyan rosszul az IE

Tegnap egy hosszú blogbejegyzésben kelt az Internet Explorer védelmére a Microsoft. A vállalat böngészőmarketingért felelős vezetője, Roger Capriotti egészen pontosan arra hívja fel a figyelmet, hogy a browserek globális piaci részesedését mérő statisztikák között az alkalmazott módszertantól függően jelentős eltérések lehetnek. Noha a trendek módszertantól függetlenül is kiolvashatók a számokból, az egyes szoftverek elterjedtségét nem minden mérés jelzi pontosan.

Capriotti szerint a két nagy nemzetközi mérés, a Net Applications és a StatCounter közül az első sokkal reálisabb képet ad a böngészők globális felhasználásának arányairól, mégpedig azért, mert számos olyan szempontot figyelembe vesz, melyet az utóbbi nem. A két statisztika között jelentős eltérések vannak. A Net Applications szerint az Internet Explorer világszerte még ma is 50 százalék feletti (52,84%) részesedéssel rendelkezik, míg a StatCounter 35,8 százalékot mér, illetve az előbbi adatbázisában a Firefox februárban még második volt, az utóbbiéban viszont már négy hónapja a Chrome-é ez a pozíció.

A Microsoft blogja felsorolja azokat a szempontokat, melyek miatt a cég a Net Applications adatait tekinti mérvadónak. Például a mérést végző cég „geosúlyozza” a gyűjtött adatokat, azaz igyekszik kiküszöbölni az olyan hibákat, melyek a bekapcsolt partneroldalak aránytalan eloszlásából fakadhatnak. Az egyesült államokbeli adatok például túlreprezentáltak a globális adatok között, mert a cég a hazai pályán sokkal több weboldallal szerződött, mint más országokban. Hogy ezek a súlyuknak megfelelően szerepeljenek a globális mérésben, a CIA internetes statisztikájával korrigálják őket, természetesen minden ország esetében – ilyen súlyozást a StatCounter nem alkalmaz.

A Microsoft szerint ha végezne, így módosulnának a böngészők globális részesedési adatai:

Roger Capriotti úgy gondolja, hogy pontosabb az a mérés, amelyik a napi egyedi látogatókon és nem a lapletöltéseken alapul. A Net Applications az előbbi kategóriába tartozik: egy nap egy felhasználó (számítógép) egy weboldal esetében egyszer számolódik csupán, míg a StatCounternél az adott felhasználó minden lapletöltését regisztrálja a mérés. A Net Applications ezen felül a webes statisztikákat készítő cégek közül egyedüliként figyelembe veszi azt, hogy a Chrome – a 13-as verzió óta – a böngészés felgyorsítása érdekében előre betölti azokat az oldalakat, melyekre a felhasználó valószínűleg kattintani fog. Ez az eljárás a mérésekben növelheti a Google programjának felbukkanásait olyankor is, ha végül valós lapmegjelenítés nem történik. A Net Applications újabban ezeket a „nem valós” előtöltéseket is kiszűri, emiatt januárban a cégnél enyhén vissza is esett a Chrome részesedése.

Ami a februári globális sorrendet illeti, a Net Applications toplistája az asztali böngészők között a következő: Internet Explorer (52,84%), Firefox (20,92%), Chrome (18,90%), Safari (5,24%), Opera (1,71%), egyéb (0,39%). Mindez a StatCounternél így fest: Internet Explorer (35,75%), Chrome (29,84%), Firefox (24,88%), Safari (6,77%), Opera (2,02%).

Azóta történt

Előzmények