Igyekezz, ha ki akarod próbálni a Skype fordítóját!

Idén májusban számoltunk be arról, hogy Satya Nadella, a Microsoft vezetője egy szakmai találkozón bemutatta a Skype Translator nevű szolgáltatást, amely az ígéretek szerint „közel valós időben” lesz képes fordítani a szóban folytatott társalgást. Akkor azt is megírtuk, hogy a fordító egyelőre még fejlesztési fázisban van, a cégnél úgy tervezik, hogy a nyilvános tesztváltozat, a béta valamikor idén jelenik meg, végleges verziója pedig a következő két és fél év folyamán, vagyis legkésőbb 2016 végére készül el. Jelenleg a német-angol fordítón dolgoznak, és állítólag meglehetősen jó eredményeket értek már el – a későbbiekben természetesen fokozatosan bővíteni akarják a nyelvi kínálatot. Nadella ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Translator valószínűleg nem lesz ingyenes eszköz.

Nos, novemberig kellett várni az első nyilvánosan hozzáférhető előzetesre, ugyanis a hivatalos blogon tegnap közölték, hogy a Skype Translator preview változata ingyenesen elérhető a Windows 8.1 operációs rendszer felhasználói számára. A teszthez regisztrálni kell, és ez nagyon fontos, mivel korlátozták a résztvevők számát.

A kipróbálható nyelvek száma is korlátos, a felhasználók 12 nyelv közül választhatnak, hogy melyik lenne fontos számukra (arab, kínai – két változatban –, angol, francia, német, olasz, japán, koreai, portugál, orosz és spanyol). Mivel tesztváltozatról van szó, a regisztráció során más adatokat is kérnek, például azt, hogy a felhasználó jelenleg milyen rendszeren, platformon használja a Skype-ot – a tervek szerint később mindezekre is megjelenik a fordító, és ezért végeznek adatgyűjtést. A hozzáférések megadása a szolgáltatott adatok elemzése alapján történik majd.

A hozzáférést „év végéig” ígérik, és addigra várhatóan még egy újabb tesztváltozat is megjelenik.

Azóta történt

  • Tényleg tolmács lett a Skype

    Ha Windows 8.1 van a laptopján vagy a táblagépén, részt vehet a programban, csak regisztrálnia kell. Írásban 40-nél is több nyelv támogatott.

Előzmények

  • Megújult a Skype, majdnem lemaradtunk róla

    A frissítés a szöveges üzenetküldést teszi átláthatóbbá, illetve a multimédiás tartalmak megosztása is változik. Csak az lepődik majd meg igazán, aki nem használta a cég mobilkliensét.

  • Tolmácsot építenek a Skype-ba

    A technológia még fejlesztési fázisban van, de már most is elég hatékony a valószínűleg 2016-ra elkészülő szolgáltatás.