Elkészült az SQL Server 2008

Ted Kummert
Ted Kummert (Fotó: Microsoft)

Ted Kummert, a Microsoft SQL Server termékvonaláért felelős vezetője megfogadta, hogy narancssárgára festeti a haját, ha a rá bízott team határidőre elkészül az adatbázis-kezelő és -elemző szoftvercsalád új, 2008-as verziójával. Amikor ugyanis a kiadás dátumát az év elején elhalasztották – nagyjából fél évvel – a harmadik negyedévre, a szkeptikusok nem hittek az új céldátum tarthatóságában, és felvetették, hogy a vállalat kicsúszik az eredeti ütemtervben megszabott időintervallumból. (E menetrend szerint a legutóbbi verzió 2005. novemberi kiadása utáni 24-36 hónapban kell megjelennie az újabb SQL Servernek.)

A kétkedőknek nem lett igaza: tegnap a Microsoft bejelentette, hogy elkészült az RTM, és megkezdődött a 2008-as termékcsalád gyártása. Az amerikai szaksajtó csak azt sajnálta, hogy a bejelentés kapcsán nem élő sajtótájékoztatót, hanem csak telekonferenciát tartott a cég, ezért nem láthatták Kummertet, aki tartotta magát fogadalmához.

Az SQL Server 2008 hét verzióban – Compact, Express, Developer, Web, Workgroup, Standard és Enterprise – jelent meg, ezek közül a webes kiadás újdonság. Kummert a sajtónak elmondta, hogy az ügyfelek kérésére döntöttek e verzió elkészítése mellett, melyet kifejezetten internetes alkalmazások és webhoszting-feladatok kiszolgálására terveztek. „Az SQL Server új kiadásának fejlesztésekor az ügyfél lebegett a szemünk előtt. Az SQL Server 2008 az egyetlen olyan jelentős adatbázis, amely azonnal átfogó és szorosan integrált adatkezelési és fejlett üzletiintelligencia-szolgáltatásokat is nyújt” – dicsérte saját gyermekét az üzletágvezető.

Az új SQL Server kiadása azért is fontos a Microsoftnak, mert ez a termékvonal hosszú ideje kimagaslóan jól teljesít. Kummert azt nem árulta el, hogy akár darabszámban, akár árbevételben milyen eredményeket várnak a 2008-as verziótól, de azt elmondta, hogy tartani remélik a korábbi növekedési ütemet. „Azt várjuk, hogy az SQL Server 2008 tartani fogja a növekedési pályát. Most arra koncentrálunk, hogy a kisebb cégektől a nagyvállalatokig új ügyfeleket szerezzünk” – magyarázta.

Az SQL Server 2008 egyelőre az MSDN- és TechNet-felhasználók számára érhető el, de kipróbálható változatai még ma felkerülnek a gyártó oldalára – ugyaninnen tölthető le az ingyenes Express és Compact kiadás is. A Microsoft közleménye szerint az új termékek ára megegyezik az SQL Server 2005 megfelelő verzióinak árával.

Azóta történt

Előzmények