Októberben jöhet a Windows 8

Nagyot nem tévedhet az, aki úgy számol, hogy október körül jelenik meg a Windows 8 – derült ki a Microsoft egyik vezetőjének múltheti nyilatkozatából. Ez a megjelenési időpont összhangban van nemcsak az operációs rendszer kiadási hagyományaival, de a hivatalos forrásoktól származó korábbi célzásokkal is.

Ahogy a Pocket-lint beszámolója írja: a múltheti Consumer Electronics Show (CES) szakkiállításon kérdésre válaszolva Janelle Poole, a Windows-üzletág pr-igazgatója azt mondta, jelenleg a következő mérföldkőre, a február végén esedékes nyilvános bétára koncentrálnak. „Eddig nem kommunikáltuk a kiadási dátumot, nem is szoktuk. De tájékozódásképpen: mindig is azt mondtuk, hogy a Windows-kiadások nagyjából háromévente követik egymást, és az idén októberben lesz három éve, hogy a Windows 7 megjelent. Ez egy jó iránymutatás” – fogalmazott.

Tény: a Microsoft hagyományosan nem köti a nyilvánosság orrára a következő Windows megjelenési dátumát, de ahogy közeledik az időpont, úgy válik egyre pontosabban behatárolhatóvá kiadás valószínű időintervalluma. Tavaly májusban Steve Ballmer a vállalat tokiói fejlesztői konferenciáján erősítette meg először hivatalosan, amit a piac már jó ideje pletykált: a Windows 8 kiadása 2012-ben várható.

Korábban a cégvezető csupán annyit ígért, hogy a jövőben két Windows megjelenése között sosem telik majd el olyan hosszú idő, mint a Windows XP és a Vista esetében. A Vista öt évvel a korábbi változat után jelent meg 2006 novemberében, de a kiskereskedelmi forgalmazás csak 2007. január 30-án kezdődött el. A Vistán kívül az új évezred Windowsai mind októberben, az ünnepi szezon előtt kerültek piacra. A még ma is rendkívül népszerű Windows XP 2001. október 25-től volt megvásárolható, míg a Windows 7 2009. október 22-én jelent meg.

A Microsoft azt korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows 8-nak egy bétaja és egy kiadásra jelölt (RC) kiadása lesz csupán, mielőtt lezárják a kódot, és az is ismert, hogy a nyilvános béta február végén jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények