ARM-chipeken is futni fog a Windows?

A Microsoft dolgozik a Windows egy olyan kiadásának fejlesztésén, amely a ma mobiltelefonokban és táblagépekben elterjedt ARM-architektúrájú processzorokon fut – szellőztette meg nevük elhallgatását kérő belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg és a Wall Street Journal. A lapok szerint az operációs rendszer e változatát a vállalat a január elején Las Vegasban megrendezendő Consumer Electronics Show (CES) szórakoztatóelektronikai kiállításon leplezi le, de a termék csak két év múlva kerül majd piacra.

Az ARM-hoz igazított rendszer teljes értékű, nem csökkentett funkcionalitású Windows lesz – hangsúlyozzák –, olyan, amilyet eddig csak Intel-architektúrákhoz fejlesztett a redmondi cég. Az értesülést sem a Microsoft, sem az ARM nem kívánta kommentálni.

A belsős források szerint a rendszer fejlesztésén „már egy ideje” dolgozik a szoftvervállalat, amely e kiadástól azt várja, hogy jelentősen javítja a versenyesélyeit az okostelefonok és a legújabb divatnak számító tabletek piacán. E Windows-kiadást moduláris felépítésű lesz azért, hogy a hardvergyártók az egyes készülékek igényeihez tudják majd szabni – írják.

A projekt és a felvázolt célja azonban nemigen van összhangban egymással. Hiszen azokban a termékkategóriákban, ahol a lapok szerint a Microsoft e kiadással erősíteni szeretné a pozícióját, a mobiltelefonos operációs rendszerek – az Apple iOS és a Google Android – az uralkodóak, nem pedig a teljes értékű asztali rendszerek. Ráadásul ilyen mobil OS-szel Redmond is rendelkezik, annak legújabb változatát, az ARM-chipeken futó Windows Phone 7-et nemrég mutatta be.

Készül emellett a céleszközökbe szánt Windows Embedded Compact 7 (Windows CE 7) is, amelynek idén nyáron tették közzé az előzetesét, a kiadását pedig 2011 első negyedévére tervezik. Ezt a szériát – mely az Intel x86 mellett ARM- és SuperH-platformon is működik – többek között navigációs készülékekben, ATM-ekben, járművek fedélzeti számítógépeiben használják.

E két rendszer nem a „nagy” Windowsokban működő NT kernelre, hanem egy annál egyszerűbb kernelre épül. A Windows CE ráadásul moduláris felépítésű, a rendszer egy részét a Microsoft forráskódként adja át a gyártópartnereknek, hogy azok az egyedi hardverhez tudják igazítani a szoftvert.

Azóta történt

Előzmények