A frissített Edge böngésző sem hoz áttörést

Sok apró átalakítás, de a többségük inkább a versenytársak termékeihez képesti elmaradást csökkenti. Ugyanakkor jelentős a biztonsági szint emelése.

A Windows 10 Creators Update-tel az Edge böngészőhöz is sok változtatás és javítás érkezik, de ezek közül talán négyet emelhetünk ki, mint igazán lényeges frissítést: a kedvencek importálásának lehetősége más böngészőkből, a fülmenedzselés új lehetőségekkel jelentkezik, az Edge képes lesz könyvolvasóként működni, illetve beépítettek egy olyan lehetőséget, hogy a böngésző le tudja játszani a Netflix 4K felbontású stream videótartalmait (ez utóbbiban egyedi az Edge).

Könyvolvasó

Az eddigi tesztek alapján a könyvolvasó használható ugyan, de – legalábbis egyelőre – több olyan kényelmi funkció hiányzik belőle, melyek a hasonló célú önálló alkalmazásokban vagy a könyvolvasók szoftvereiben megtalálhatóak. Az olvasó az eddig is elérhető PDF fájlok mellett meg tudja nyitni az EPUB fájlokat is.

Fülkezelés

Hasznos újítás, hogy az Edge-ben ezek után lehetőség lesz a megnyitott fülek vagy fülcsoportok tárolására, bár még ez a funkció is finomításra szorul: ha például eltárolunk egy fülcsoportot, akkor megnyílik egy csoport, ezt viszont nem lehet címkézni vagy manipulálni. A tárolt fülcsoportokat bármikor vissza lehet állítani.

Edge
[+]

Ezzel párhuzamosan bevezették azt, hogy egy nyílra kattintva megjelennek a nyitott lapok bélyegképei, így könnyítve a köztük való navigálást.

Edge
[+]

Importálás

A könyvjelzők, kedvencek, illetve a jelszavak importálása a tesztek szerint két böngészőből lesz lehetséges, az Internet Explorerből és a Google Chrome-ból.

Mindenféle

Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft még mindig nem reagált érdemben egy régi panaszra, ugyanis frissített Edge-hez sem lehet kiegészítők százait használni: a Store-ban jelenleg még mindig csak 25 ilyen található.

A motorháztető alatt a biztonsági javítások mellett több újdonság is megjelent, bár ezek nagy része a lemaradások pótlása: szabványtámogatások (pl. WebRTC 1.0), valós idejű hang- és videókommunikáció, Web Payments API, a Flash kattintással történő engedélyezése, bekapcsolható a WebAssembly támogatása. A Flash esetében előbbre léptek: most már nemcsak a „kevésbé lényeges” Flash-tartalmakat blokkolja a böngésző alapértelmezésben, hanem mindet, és a videótartalmaknál a HTML5 a kedvezményezett, ha ez elérhető, az Edge ezt használja. Arra is lehetőség lesz, hogy az egyes oldalakon megjegyeztessük a böngészővel, hogy ott miképp állunk a Flash-hez.

Biztonsági fejlesztések is történtek, a homokozó például szigorúbb szabályokat kapott, így több Windows API került a tiltólistára.

Edge sandbox
[+]

Tesztelők arról is beszámoltak, hogy sok megnyitott oldal esetében az Edge még mindig több erőforrást használ fel, mint a konkurens böngészők – a vállalat természetesen nem így vélekedik, ők gyorsabbnak, biztonságosabbnak és akkukímélőbbnek minősítik a terméküket, mint a Chrome.

Korábbi anyagunk a témában: Creators Update a szórakozás szemszögéből

Azóta történt

Előzmények