Ma ért véget a Windows Phone 8.1 támogatása

Ez azonban nem egyszerűen egy határidő: jelzi, hogy a Microsoft kihátrál erről a piacról.

A frissítés bevezetése után kicsivel több mint három évvel ma a Microsoft megszüntette a Windows Phone 8.1 mobilos operációs rendszer fő támogatását. Ez gyakorlatilag a Windows Phone nagy projekt hivatalos végét jelenti – még akkor is, ha sok millió telefonon fut még ennek az OS-nek valamelyik változata. Szakértői becslések szerint a windowsos mobilok 80 százalékán még mindig a már nem támogatott Windows Phone 7, 8 vagy a 8.1 dolgozik, csak a húsz százalékukon van telepítve a Windows 10 Mobile.

A Windows Phone 8.1 nevétől eltérően nagy frissítésnek számított, például ebben jelent meg a Cortana digitális asszisztens, de emellett számtalan fontos újítást hozott mind megjelenésében, mind a motorháztető alatt. Ám mindez már későn jött: az Android és az iOS akkor is uralkodó volt, együttesen ma már a mobilos piac 99,6 százalékát lefedik, nem volt esély.

Ezzel együtt a támogatott és fejlesztett Windows 10 Mobile jövője is kétséges a versenytársak által monopolizált piacon, ráadásul a következő, Windows 10 Fall Creators Update-ből is kimaradt a mobilos változat. Híresztelések szerint csendben és fokozatos akarnak kihátrálni a szegmensből.

Előzmények