Mikrohullámú széles sáv Szabolcsban

A CovySoft Networks átadta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb széles sávú mikrohullámú hálózatát, amelyen több mint 30 település csatlakozhat a világhálóra – közölte tegnap a cég. Az elkészült beruházás segítségével több kistérséget átfogó internetes gerinchálózat jött létre, amely az ADSL-szolgáltatásoknál megszokott nagy sávszélességet biztosítja a településeken élő embereknek. A rendszer előnyeit már most is több mint 30 település élvezheti, de 2005-ben további 40-50 településen kívánja elérhetővé tenni a csatlakozást a CovySoft. A közel 300 kilométeres optikai, valamint hasonló méretű mikrohullámú széles sávú hálózat megvalósítását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatatta.

Kovács Zoltán, a cég ügyvezetője elmondta, hogy rendszer nemcsak a településeket tudja kiszolgálni, hanem a területen fekvő ipari parkokat és gyárakat is, amelyeknél idáig nem volt elérhető a széles sávú internet. A CovySoft további erőforrásokat és finanszírozásokat keres a hálózat bővítése érdekében, mivel az átadás óta több mint 40 település jelezte csatlakozási szándékát, és nagy az érdeklődés a határ romániai oldalán fekvő városokból is – jelezte Kovács.

A CovySoft Networks az internetes fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektet az önkormányzatok szoftveres fejlesztésére is, ezért az önkormányzatok ingyen kapták meg a cég saját fejlesztésű portálmotorját, amellyel frissíthetik honlapjaikat, valamint a későbbiekben több olyan interaktív szolgáltatás bevezetését kezdhetik el, melyek fontos részét képezik az elektronikus közigazgatásnak.

Azóta történt